Zvjezdarnica Zagreb logo

IAO 2009.

Međunarodna astronomska olimpijada 2009.

Odabir kandidata

Na Državnom natjecanju u Omišu od 10. do 12. svibnja 2009. godine proveden je odabir osam kandidata za sudjelovanje na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi. Odabir su proveli Damir Hržina i Ivan Romštajn, na osnovu postignutih rezultata na Državnom natjecanju. Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske bili su: Aleksandar Bulj, Julio Car, Luka Galić, Ivan Ivica, Marko Kovačević, Filip Novoselnik, Leonardo Pierbon i Lucija Šabarić.


Kvalifikacijski test

Za odabrane kandidate proveden je kvalifikacijski test u Zvjezdarnici 12. lipnja 2009. godine. Test su priredili Damir Hržina i Ivan Romštajn, a recenzent je bio dr. sc. Dragan Roša, dok su testiranje i ispravljanje obavili Damir Hržina i Ivan Romštajn. Prema postignutim rezultatima po kategorijama na pripremnom kampu sudjelovali su:

  • Aleksandar Bulj, 8. razred, Osnovna škola Eugen Kumičić, Rijeka
  • Julio Car, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Ivan Ivica, 7. razred, Osnovna škola Bogumila Tonija, Samobor
  • Leonardo Pierobon, 1. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Lucija Šabarić, 1. razred, V. gimnazija, Zagreb

Pripremni kamp održan je u Luši pored Šibenika od 20. do 27. srpnja 2009. godine.
Pripremu kandidata proveli su: Ivan romštajn (nebeska mehanika, rješavanje zadataka),  Damir Hržina (astrognozija, astrofizičke vježbe i položajna astronomija) i Dragan Roša (sferna astronomija).

Odlazak na XIV. Međunarodnu astronomsku olimpijadu u Hangzhou, Kina, od 8. do 16. studenoga 2009. godine.

thumb_ekipa_2009.jpg

Hrvatska ekipa na XIV. Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi u Hangzhou, snimljena ispred radioteleskopa Šangajskog opservatorija.

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je troje učenika: Leonardo Pierobon (junior), Lucija Šabarić i Julio Car (seniori).
Grad Hangzhou je bio domaćin ovogodišnjoj olimpijadi na kojoj je sudjelovao 81 učenik/učenica iz 17 država i regija. U okviru natjecanja učenici su, podijeljeni u dvije dobne skupine, rješavali teorijske i praktične zadatke, kao i promatrački zadatak, koji je ove godine zbog lošeg vremena bio simuliranog tipa u obliku testa sa zvjezdanim kartama.
Učenici su znalački rješavali postavljene im astronomske zadatke i probleme, a njihov trud uložen tijekom priprema za Olimpijadu i na Ljetnoj astronomskoj školi je bio nagrađen dobrim rezultatima, od kojih treba istaknuti III. nagradu koju je osvojio Leonardo Pierobon.
Organizator je sudionicima omogućio posjet opservatoriju Hanggao, stanici Sheshan Šangajskog opservatorija (CAS), Lianguhu muzeju i izlet gradu Hangzhou. Uz to su učenici imali mogućnost da slobodno vrijeme krate druženjem, pri tome stječući nove prijatelje iz različitih država, podneblja i kultura.
Dobro organizirana XIV. Međunarodna astronomska olimpijada u Trstu može poslužiti kao uzor budućim organizatorima, a svim učenicima kao motiv da marljivim radom i učenjem astronomije i oni mogu sljedeće godine sudjelovati na ovakvom susretu mladih astronoma sa raznih strana svijeta.
Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak naših učenika na Međunarodnu astronomsku olimpijadu 2009. godine, kao i prethodnih godina, financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske