Zvjezdarnica Zagreb logo

Tečaj opće astronomije

Tijekom školske godine organiziraju se tečajevi opće astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola, a koje mogu polaziti i građani. Osnovna svrha im je da kroz prikazivanje osnovnih znanja iz astronomije, kod polaznika pobude zanimanje za astronomiju i srodne prirodne i tehničke znanosti.

Predavanja izvode i naši istaknuti stručnjaci i znanstvenici. Predavanja su popularno-znanstvenog obilježja i popraćena su atraktivnim prikazivanjima astronomskih sadržaja. Organizacija tečajeva obuhvaća: izbor tema i predavača, izradu promidžbenih materijala i obavještavanje, pripremu i izradu didaktičkog materijala i ostalo.

Predavanja se održavaju u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb (Opatička 22, Zagreb).

Tečaj je besplatan, a prethodna prijava nije potrebna. Polaznicima je omogućena nabava izdanja Zvjezdarnice Zagreb (knjiga, karata…) po povlaštenoj cijeni.

Program predavanja prilagođen je za učenike osnovnih i srednjih škola, studente, kao i za druge zainteresirane polaznike.

Napomena: Popis tema u sklopu ciklusa tečaja će se nadopuniti!

 

Tečaj: proljeće 2023.

Predavanja u sklopu ovog tečaja započinju u 19:30 u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, III. kat, Zagreb. Tečaj je besplatan i prijave nisu potrebne. Predavači u ovom ciklusu su djelatnici Zvjezdarnice Zagreb. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta nakon predavanja organizirat će se promatranje teleskopom.

Program predavanja:

4. 5. (četvrtak) Uvodno predavanje (Povijest astronomije), predavač D. Roša
11. 5. (četvrtak) Sunce (aktivnost, pojave na Suncu i utjecaj na Zemlju), predavač D. Maričić
18. 5. (četvrtak) Sunčev sustav, predavač I. Romštajn
25. 5. (četvrtak) Astrognozija, predavač D. Hržina
31. 5. (srijeda) Ustroj svemira, predavač F. Šterc
1. 6. (četvrtak) Teleskopi, predavač D. Hržina