Zvjezdarnica Zagreb logo

Tečaj opće astronomije

Tijekom školske godine organiziraju se tečajevi opće astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola, a koje mogu polaziti i građani. Osnovna svrha im je da kroz prikazivanje osnovnih znanja iz astronomije, kod polaznika pobude zanimanje za astronomiju i srodne prirodne i tehničke znanosti.

Predavanja izvode i naši istaknuti stručnjaci i znanstvenici. Predavanja su popularno-znanstvenog obilježja i popraćena su atraktivnim prikazivanjima astronomskih sadržaja. Organizacija tečajeva obuhvaća: izbor tema i predavača, izradu promidžbenih materijala i obavještavanje, pripremu i izradu didaktičkog materijala i ostalo.

Predavanja se održavaju u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb (Opatička 22, Zagreb).

Tečaj je besplatan, a prethodna prijava nije potrebna. Polaznicima je omogućena nabava izdanja Zvjezdarnice Zagreb (knjiga, karata…) po povlaštenoj cijeni.

Program predavanja prilagođen je za učenike osnovnih i srednjih škola, studente, kao i za druge zainteresirane polaznike.

Napomena: Popis tema u sklopu ciklusa tečaja će se nadopuniti!

 

Tečaj: proljeće 2024.

Astronomski tečaj proljeće 2024. namijenjen je općoj populaciji koju zanima astronomija. Predavanja u sklopu ovog tečaja započinju u 20:00 u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, III. kat, Zagreb. Tečaj je besplatan i prijave nisu potrebne. Predavači u ovom ciklusu su djelatnici Zvjezdarnice Zagreb. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta nakon predavanja organizirat će se promatranje teleskopom.

Program predavanja:

4. 4. – Uvodno predavanje, predavač D. Hržina
11. 4. – Ustroj svemira I. dio, predavač F. Šterc
18. 4. – Ustroj svemira II. dio, predavač F. Šterc
25. 4. – Ekstrasolarni planeti i život u svemiru I. dio, predavač B. Ćurjurić
2. 5. – Ekstrasolarni planeti i život u svemiru II. dio, predavač B. Ćurjurić

9. 5. – Sunce, predavač D. Maričić
16. 5. – Astrognozija – Zemlja i posljedice Zemljina gibanja, predavač D. Hržina
23. 5. – Teleskopi, predavač D. Hržina