Zvjezdarnica Zagreb logo

Nedjelja

10.

Svibanj

2020.

10:00

Komet C/2019 Y4 (ATLAS)

Tijekom travnja i svibnja komet C/2019 Y4 (ATLAS) kreće se zviježđima Velikog medvjeda, Žirafe, Perzeja i Bika. Predviđanja njegova prividnog sjaja ukazuju na to da će se moći opaziti golim okom. U ranim večernjim satima nalazi se na sjeverozapadnom dijelu nebeskog svoda, a kako je cijelu noć iznad obzora i lagano mu se (zajedno s prividnom rotacijom neba) mijenja položaj, pred jutro ga nalazimo iznad sjever-sjeveroistoka. Najbliže Suncu je dana 31. svibnja 2020. g.

Komet je otkriven 28. prosinca 2019. g. automatskim teleskopima pretraživačkog sustava Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) koji se sastoji od dva 0,5-metarska teleskopa na Havajima. Nakon što je određena njegova staza, utvrđeno je da je ona vrlo slična stazi Velikog kometa iz 1844. g. (C/1844 Y1), s periodom od oko 5000 godina, s najmanjom udaljenosti od Sunca (perihelom) od 0,25 astronomskih jedinica i inklinacijom od 45°. Stoga se pretpostavlja da su oba kometa fragmenti istog onog koji se raspao prije oko 5000 godina. S obzirom da je Veliki komet dosegao prividni sjaj od 2. zvjezdane veličine, pretpostavlja se da bi i komet ATLAS mogao biti sjajan. Trenutne su procjene da bi mogao pri prolasku perihelom doseći 0. prividnu zvjezdanu veličinu ili čak i nekoliko zvjezdanih veličina veći sjaj, ali prognoza budućeg sjaja kometa je vrlo nezahvalna, sjetimo se samo kometa ISON 2013. godine.

U astronomiji je uobičajeno sjaj nebeskih tijela opisivati zvjezdanom veličinom. Zvjezdana veličina (magnituda) definirana je približno tako da zvijezde koje su na granici vidljivosti imaju sjaj od oko 6. magnitude, a one najsjajnije oko 0 (npr. Vega). Neki su planeti, poput Jupitera i Venere, sjajniji od Sirijusa (najsjajnije zvijezde na nebeskom svodu) i njihove prividne zvjezdane veličine u maksimumu sjaja dosežu iznose oko -2,9 (Jupiter), odnosno -4,9 (Venera).

NOVO: Prema opažanjima američkih i europskih astronoma objavljenih 6. travnja, vjerojatno je došlo do razlomljavanja jezgre kometa ATLAS u manje komade. Također, nije opažen porast njegova sjaja u zadnjih tjedan dana (sada je oko 8. do 9. prividne zvjezdane veličine), te vjerojatno sjaj kometa u perihelu neće doseći optimistične procjene usporedive sa sjajem Venere.

 

Zvjezdana karta gibanja kometa C/2019 Y4 (ATLAS)