Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

11.

Studeni

2020.

20:00

ONLINE PREDAVANJE: Laseri u astronomiji

U srijedu 11. studenog 2020. godine, s početkom u 20 sati održat će se ONLINE popularno predavanje ”Laseri u astronomiji“.

Predavanje će biti moguće pratiti jedino putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

Također svi zainteresirani mogu se pretplatiti (odnosno prijaviti besplatno) na naš YouTube kanal na kojem će se prenositi predavanje uživo.

 

Predavač je dr.sc. Silvije Vdović.

Kratki opis predavanja:

Laseri su sveprisutni u našoj svakodnevici, koriste se u medicini, trgovini, industrijskoj obradi materijala, telekomunikacijama, auto industriji. No laseri su važan instrument znanstvenih istraživanja u brojnim područjima, pa i u astronomiji. Jedan od najboljih primjera je korištenje laserske interferometrije za detekciju gravitacijskih valova. Laseri se koriste i kao izvori tzv. “umjetnih zvijezda” što omogućuje korištenje tehnike adaptivne optike za poboljšanje rezolucije zemaljskih teleskopa. Sve češće se koriste i za komunikaciju između satelita i zemaljskih kontrolnih centara omogućavajući veću brzinu prijenosa podataka. Ukratko, njihova primjena u astronomiji omogućila je razvoj novih uređaja i tehnika koji nam omogućavaju bolje razumijevanje Svemira.