Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

20.

Studeni

2019.

20:00

Kako preživjeti ekspediciju istraživanja crnih rupa ? (Od Einsteinove relativnosti do crnih rupa i gravitacijskih valova)

U srijedu 20. studeni 2019. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje ”Kako preživjeti ekspediciju istraživanja crnih rupa ? (Od Einsteinove relativnosti do crnih rupa i gravitacijskih valova)“.

Predavač je Vanessa Brzić, Fizički odsjek – PMF-a u Zagrebu.

Ulaz slobodan.

Kratki opis predavanja:

Da bismo saznali kako preživjeti ekspediciju istraživanja crnih rupa, najprije ćemo shvatiti što je to prostorvrijeme i koji su osnovni principi opće teorije relativnosti (tj. kako je i zašto Einstein srušio Newtonov koncept prostora i vremena kao apsoluta).

Zatim ćemo se zaputiti na misaonu ekspediciju istraživanja crnih rupa gdje ćemo razmisliti o pitanjima koja su vas oduvijek zanimala: Kako crne rupe nastaju? Kako prostorvrijeme izgleda u blizini crne rupe? Što bi se dogodilo da se odlučimo baciti u crnu rupu? Možemo li crne rupe koristiti za putovanja kroz vrijeme ili putovanja u druge svemire?
Za kraj ćemo kratko komentirati što su to gravitacijski valovi i kako su ih znanstvenici u zadnjih par godina uspjeli detektirati, te dati komentar na nevjerojatni ovogodišnji znanstveni doseg u vidu prve ikada snimljene fotografije crne rupe!