Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2022.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2022.

I ove je školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza i Astronomsko astronautičkog društva “Zagreb”. Ovogodišnja 15. IOAA održat će se od 14. do 22. kolovoza 2022. g. Kako je olimpijada trebala biti održana u Kijevu (Ukrajina), mjesto održavanja prebačeno je u Kutaisi (Gruzija). Timovi koji se odluče za on-line sudjelovanje neće biti u službenoj konkurenciji. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, članovi tima trebaju biti spremni pravovremeno dostaviti i posjedovati valjane potvrde potrebne za ulazak u Gruziju i tranzit preko drugih država.

Odabir kandidata
Na osnovu rezultata Državnog/županijskog natjecanja iz astronomije u 2021. g. proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za sudjelovanje na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je bio pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir se proveo sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije su održane u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, III. kat, u subotu 9. travnja 2022. g.  s početkom u 13:30. Na osnovu rezultata testiranja kao članovi olimpijskog tima iz područja astronomje i astrofizike odabrani su: M. Ercegović, B. Mustapić, B. Perković, A. Rafaj Škriljevečki i D. Vodopija, te V. Vuković kao zamjena.

kvalifikacijski test rješenja-2022
tablice iz Bolida za 2022 potrebne za rješavanje testa
konstante