Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2022.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2022.

I ove je školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza i Astronomsko astronautičkog društva “Zagreb”. Ovogodišnja 15. IOAA održat će se od 12. do 22. kolovoza 2022. g. Konačna odluka hoće li olimpijada biti održana u Kijevu (Ukrajina) ili on-line donijet će se do kraja veljače. Prema trenutnoj situaciji, kako bi mogli sudjelovati na IOAA članovi tima trebaju se potpuno cijepiti najmanje 14 dana prije početka olimpijade, uz dodatno testiranje prije ulaska na teritorij države domaćina IOAA.

Odabir kandidata
Na osnovu rezultata Državnog/županijskog natjecanja iz astronomije u 2021. g. proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za sudjelovanje na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike (pozvani učenici kontaktirat će se putem e-pošte do 17. siječnja 2022. g., a ukoliko netko od pozvanih nije kontaktiran do tog datuma može se javiti voditeljima na dhrzina (ili iromstajn) zvjezdarnica.hr). Uz njih će biti pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir se provodi sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije će se održati krajem ožujka ili tijekom travnja 2022. g. Točan termin objavit ćemo najmanje mjesec dana ranije na ovoj stranici.