Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

8.

Lipanj

2022.

20:00

Kako smo “provalili” provale gama zračenja?

U srijedu, 8. lipnja 2022, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se javno predavanje ”Kako smo “provalili” provale gama zračenja?“.

Predavač je dr. sc. Mile Karlica.

Predavanje će biti moguće pratiti uživo, kao i putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

Kratki opis predavanja:

Provale gama zračenja (eng. gamma ray bursts, krat. GRB) su najsnažnije eksplozije u Svemiru prilikom kojih se u nekoliko sekundi oslobodi količina energije jednaka onoj koju Sunce oslobodi tijekom cijelog svog životnog vijeka od deset milijardi godina. Iako relativno rijetki događaji, s pojavnošću od najviše jedan do dva događaja po galaksiji u milijun godina, rentgenski i gama opservatoriji prilagođeni za njihovo opažanje – naprimjer Swift i Fermi – opaze otprilike jedan dnevno. Slučajno otkrivene krajem 1960.-tih godina prošlog stoljeća, zbog izuzetno velike oslobođene energije i izotropne distribucije provale gama zračenja se početkom 1990.-tih počinju dovoditi u vezu s trenucima stvaranja stelarnih crnih rupa. Ta pretpostavka je prikupila dodatnu potvrdu u eri opservatorija gravitacijskih valova kada su LIGO i Virgo opazili događaj GW 170817 koji je identificiran kao potpis gravitacijskih valova od provale gama zračenja GRB 170817A.
Unatoč izuzetnom razvoju opažačkih tehnologija, numeričkih simulacija i teorijskih modela, mnoga pitanja vezana uz provale gama zračenja ostaju otvorena. Jesu li nužno sve provale gama zračenja posljedica nastanka crnih rupa? Na koji se način energija oslobađa u takvim događajima? Koju i koliku ulogu igra magnetsko polje? Kako nastaju visokoenergetske kozmičke zrake kod provala gama zračenja i skriva li Svemir od nas ukupni energetski sadržaj takvih događaja? Koji su izazovi s kojima se susreću opservatoriji novih generacija?