Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

6.

Svibanj

2015.

20:00

Fizika elementarnih čestica nakon zadnjih otkrića na CERN-u: gdje smo stigli

U srijedu 6. svibnja 2015. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje “Fizika elementarnih čestica nakon zadnjih otkrića na CERN-u: gdje smo stigli, što nam jos fali u spoznaji mikrokozmosa.”.

Predavač je dr.sc. Vuko Brigljević sa IRB-a.
Ulaz slobodan.

Kratki opis predavanja:

Na CERN-u, europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica, se nakon dvogodisnje stanke upravo ponovo pokreće veliki hadronski sudarivač (LHC), najmoćniji ubrzivač elementarnih čestica ikada izgrađen. LHC projekt predstavlja jedan od najvećih znanstvenih projekata u povijesti, koji je ujedinio nekoliko tisuća znanstvenika i inženjera iz cijelog svijeta. Njegov cilj je odgovoriti na ključna otvorena pitanja o temeljnoj strukturi materije i o temeljnim silama. Na prvom mjestu među tim ciljevima je bila potraga za Higgsovim bozonom, česticom koja bi objasnila porijeklo mase svih čestica.

Ta potraga je rezultirala 2012. godine otkrićem nove čestice. Proučavanje svojstava nove čestice je potvrdilo da se stvarno radilo o dugotraženom higgsovom bozonu. U predavanju će se prikazati stanje današnjeg znanja o mikrokozmosu sažeto u tzv. Standardnom modelu elementarnih čestica. Brojne činjenice upućuju međutim na to da Standardni model unatoć svojeg golemog uspjeha u objašnjavanju poznatih fizikalnih fenomena ne može predstaviti konačni odgovor o temeljnim gradivnim elementima svijeta i silama. Ukazati ćemo stoga koja su otvorena pitanja danas i u kojem pravcu će ići buduća istraživanja na LHC-u koja upravo počinju.