Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

3.

Studeni

2021.

20:00

HIBRIDNO PREDAVANJE: Kardaševe svemirske civilizacije

U srijedu 3. studeni 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno Hibridno predavanje ”Kardaševe svemirske civilizacije“.

Predavač je prof. dr.sc. Vladis Vujnović.

Predavanje će biti moguće pratiti uživo putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

ili možete prijaviti svoj dolazak na telefon 01 4851355 (ponedjeljkom ili utorkom od 10 do 12 sati – ograničen je broj posjetitelja predavanja).

VAŽNO: Napominjemo da je prisustvovanje predavanju jedino moguće uz prikaz potvrde o cijepljenju, negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati ili da je osoba preboljela CoV-19 u proteklom periodu od godine dana.

Kratki opis predavanja:

Sustav mogućih svemirskih civilizacija je 1964. god. predložio radioastronom Nikolaj Kardašev. Njegova ljestvica mjeri razinu svemirske civilizacije energijom zračenja koju je ona sposobna koristiti, te sadrži tri stupnja – sustav koji je Carl Sagan proširio. Sustav se koristi se pri opažanju najvećim svjetskim radioteleskopima u području mikrovalova. Opisuju se zvijezde koje su istraživane, do sada bez rezultata.
Razmatraju se konstrukcije koje bi trebale omogućiti da se zarobi i iskoristi energija zračenja Sunca, Galaksije i cijeloga svemira. Kardašev je izračunao da će ljudi, nastave li energiju trošiti današnjim tempom, već za 5800. godina rabiti snagu koja odgovara zračenju cijele Kumove slame. Uzme li se da će se energija dobivati anihilacijom mase Sunca, Galaksije i cijeloga svemira, cio svemir bit će utrošen za 8700 godina.
Drakeova formula kojom se određuje vjerojatnost postojanja života izvan Zemlje ne obrađuje se jer je autor skeptik.