Zvjezdarnica Zagreb logo

IAO 2008.

Međunarodna astronomska olimpijada 2008.

Odabir kandidata
Na Državnom natjecanju u Zagrebu od 24. do 26. travnja 2008. godine proveden je odabir osam kandidata za sudjelovanje na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi. Odabir su proveli Damir Hržina i Ivan Romštajn, na osnovu postignutih rezultata na Državnom natjecanju. Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske bili su: Marko Kovačević, Danko Marušić, Hrvoje Mlinarić, Mateja Nosil, Ivica Pletikosa, Lucija Šabarić (koja je zbog drugih obaveza odustala, te nije pristupila kvalifikacijskom testu), Krešimir Tisanić i Luka Turić.

Kvalifikacijski test
Za odabrane kandidate proveden je kvalifikacijski test u Zvjezdarnici 24. svibnja 2008. godine. Test su priredili Damir Hržina i Ivan Romštajn, a recenzent je bio dr. sc. Dragan Roša, dok su testiranje i ispravljanje obavili Damir Hržina i Ivan Romštajn. Prema postignutim rezultatima po kategorijama kao predstavnici Republike Hrvatske određeni su:

  • Marko Kovačević, 7. razred, Osnovna škola Dragutina Kušlana, Zagreb
  • Danko Marušić, 2. razred, V. gimnazija, Zagreb
  • Ivica Pletikosa, 8. razred, Osnovna škola Jurja Dalmatinca, Šibenik
  • Krešimir Tisanić, 1. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Luka Turić, 8. razred, Osnovna škola Garešnica, Garešnica

Pripremni kamp održan u Luši pored Šibenika od 14. do 21. srpnja 2008. godine.
Pripremu kandidata proveli su: Ivan romštajn (nebeska mehanika),  Damir Hržina (astrognozija i položajna astronomija) i Dragan Roša (sferna astronomija).

Odlazak na XIII. Međunarodnu astronomsku olimpijadu u Trst, Italija, od 13. listopada do 21. listopada 2008. godine.

tumb_2008-01-ekipa.jpg

Hrvatska ekipa na XIII. Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi u Trstu, snimljena ispred dvorca Miramare.

Grad Trst je bio domaćin ovogodišnjoj olimpijadi na kojoj su sudjelovala 93 učenika iz 19 država i regija. U okviru natjecanja učenici su, podijeljeni u dvije dobne skupine, rješavali teorijske i praktične zadatke, kao i promatrački zadatak, koji je ove godine zbog lošeg vremena bio više teorijskog tipa.

Učenici su znalački rješavali postavljene im astronomske zadatke i probleme, a njihov trud uložen tijekom priprema za Olimpijadu i na Ljetnoj astronomskoj školi je bio nagrađen dobrim rezultatima, od kojih treba istaknuti III. nagradu koju je osvojio Krešimir Tisanić.
Organizator je sudionicima omogućio posjet Sinkrotronskom laboratoriju Elettra i Tršćanskoj zvjezdarnici smještenima pokraj Bazovice, nedaleko Trsta, te jednodnevni izlet u Veneciju. Uz to su učenici imali mogućnost da slobodno vrijeme krate igranjem košarke i šaha, pri tome stječući nove prijatelje iz različitih država, podneblja i kultura.
Dobro organizirana XIII. Međunarodna astronomska olimpijada u Trstu može poslužiti kao uzor budućim organizatorima, a svim učenicima kao motiv da marljivim radom i učenjem astronomije i oni mogu sljedeće godine sudjelovati na ovakvom susretu mladih astronoma sa raznih strana svijeta.
Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak naših učenika na Međunarodnu astronomsku olimpijadu 2008. godine, kao i prethodnih godina, financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske