Zvjezdarnica Zagreb logo

O nama

Zvjezdarnica na Popovu tornju u zagrebačkom Gornjem gradu (Opatička 22) utemeljena je na poticaj Hrvatskoga prirodoslovnog društva (HPD-a), a Gradsko poglavarstvo je za njene potrebe predalo prostorije u Popovu tornju, odobrilo sredstva za građevinsku adaptaciju, postavljanje astronomske kupole i teleskopa. Svečano je otvorena 5. prosinca 1903. godine. Oton Kučera, prvi upravitelj Zvjezdarnice, izrazio je njene temeljne djelatnosti riječima:

“Našemu astronomijskom opservatoriju dvojaka je svrha: 1. da prema svojim instrumentalnim sredstvima i radnim silama doprinosi napredovanju nauke same i 2. da navlastito u hrvatskoj inteligenciji i mladosti širi rezultate ove najuzvišenije, najljepše i najsavršenije nauke prirodne, pak da postane neko središte za sve, koji se zanimaju za ovu nauku u hrvatskom narodu.”

popov_toranj2003

Ugledu Zvjezdarnice pridonio je hajdelberški astronom August Kopff, imenovavši novootkriveni planetoid br. 589 (otkriven 1906. godine), Croatia, u čast otvaranja Zvjezdarnice.

Uz znanstveni rad, Zvjezdarnica je od samog početka popularizirala znanost. Plodno razdoblje popularizacije otpočelo je sredinom 20. stoljeća, kada je Zvjezdarnica putem svojih esperantskih izdanja postala poznata diljem svijeta. Kvalitetniji rad omogućen je 60-ih godina prošlog stoljeća kada je nabavljen novi teleskop. Veliki kulturološki doprinos Zvjezdarnice i HPD-a bila je nabavka planetarija (1963. godine), koji je poklonjen Tehničkom muzeju, gdje je i danas u funkciji.

Sredinom 80-ih godina 20. stoljeća kompleks zgrada kojemu pripada Zvjezdarnica intenzivno se preuređuje. Godine 1992. postavljena je nova kupola, prostor je suvremeno opremljen, a djelatnost modernizirana. I danas se u Zvjezdarnici okuplja mnoštvo ljubitelja astronomije i prirodoslovlja, a ona objedinjuje i djelovanje svojih članica, astronomskih udruga s područja Grada Zagreba. Tradicijskim programima za građanstvo (predavanja, promatranja neba i drugo), Zvjezdarnica je potvrdila kulturološki doprinos životu grada Zagreba.

Zvjezdarnica je danas prisutna u svim značajnijim projektima i programima astronomskog obrazovanja, a znanstveni rad na području fizike Sunca provodi se u suradnji s Opservatorijem Hvar.