Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2020.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2020.

Od ove školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti je Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza.

Ovogodišnja olimpijada održat će se od 12. do 20. rujna u Bogoti, Kolumbija.

Odabir kandidata
Dana 15. svibnja 2019. godine na Državnom natjecanju iz astronomije proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir će biti proveden sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije se sastoje od dva dijela. Prvi (i neobavezni) dio je sudjelovanje na Sankt Peterburškoj astronomskoj olimpijadi (SPAO) koja nosi do 40% od ukupno mogućih bodova (kvalifikacijski dio do 16.1.2020., teorijski dio 2. veljače 2020., praktični dio 1. ožujka 2020. g.). Drugi dio je završni test koji nosi do 60% od ukupno mogućih bodova. Završno kvalifikacijsko testiranje održat će se u subotu 4. travnja 2020. g. s početkom u 13h u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, 3.kat. Kandidati su mogli koristiti kalkulatore (kakvi su dozvoljeni na državnoj maturi), pribor za pisanje i crtanje (šestar, kutomjer, ravnala, trokute). Sve dodatne obavijesti kandidatima šalju se putem e-pošte. Hrvatsko astronomsko društvo donosi konačnu odluku o članovima tima i zadržava pravo da po potrebi provede dodatno testiranje.