Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2020.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2020.

Od ove školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti je Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza.

Ovogodišnja XIV. IOAA koja je trebala biti održana od 12. do 20. rujna u Bogoti, Kolumbija je otkazana i prebačena za 2021. g. Ove je godine umjesto nje organizirano on-line natjecanje pod nazivom Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics (GeCAA https://www.gecaa.ee/). Zvjezdarnica Zagreb u suradnji s Astronomsko astronautičkim društvom “Zagreb” i Hrvatskim astronomskim društvom organizirali su sudjelovanje naših učenika koji su odabrani kroz proces kvalifikacija. Zbog toga što je riječ o on-line natjecanju ova olimpijada nema jednaki status kao redovna i neće biti smatrana kao XIV. IOAA.

Odabir kandidata
Dana 15. svibnja 2019. godine na Državnom natjecanju iz astronomije proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir je bio proveden sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije su se sastojale od dva dijela. Prvi (i neobavezni) dio bio je sudjelovanje na Sankt Peterburškoj astronomskoj olimpijadi (SPAO) koja je nosila do 40% od ukupno mogućih bodova (kvalifikacijski dio do 16.1.2020., teorijski dio 2. veljače 2020., praktični dio 1. ožujka 2020. g.). Drugi dio bio je završni test koji je nosio do 60% od ukupno mogućih bodova. Završno kvalifikacijsko testiranje trebalo je biti održano 4. travnja 2020. g. s početkom u 13h, no otkazano je zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Stoga je određen alternativan termin i testiranje je  održano u nedjelju 28. lipnja 2020. g. s početkom u 11:00 sati. Temeljem ukupno ostvarenih rezultata za članove Olimpijskog tima odabrani su (abecednim redom): M. Kunštić, V. Pezo, P. Randić, M. Srpak i D. M. Vnuk, te P. Dušević kao prva zamjena.

kvalifikacijski test rjesenja teorija-2020
kvalifikacijski test pitanja praktični-2020
kvalifikacijski test rješenja praktični-2020
konstante

1st GeCAA
Natjecanje se održalo on-line od 25. rujna do 23. listopada 2020. godine i na njemu je sudjelovalo 278 učenika iz 38 država. Sastojalo se od dva dijela, individualnog (teorije, obrade podataka i opažanja) i timskog. Individualni dio natjecanja trajao je tri dana, a učenici su mogli izabrati hoće li pisati testove uz video nadzor kod kuće ili u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb. Većina učenika odlučila se za pisanje u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb. Svi učenici su se trebali prije pisanja pojedinog testa prijaviti u sustav, a za učenike koji su pisali testove u prostorijama Zvjezdarnice bilo je osigurano scaniranje i slanje rješenja organizatoru. Nažalost, zbog određenih tehničkih problema, učenici koji su pisali kod kuće nisu dobili sve prijevode zadataka, te su zbog toga bili zakinuti. U timskom dijelu natjecanja učenici su slučajnim odabirom bili odabrani u pojedine međunarodne timove i koji su zajedničkom suradnjom trebali riješiti zadani problem. Ispravljanje testova bilo je povjereno voditeljima koji su ocjenjivali po jedan zadatak, ali samo učenicima drugih država. Učenici su nakon objave privremenih rezultata imali mogućnost žalbe od kojih se neke zbog tehničkih problema nisu uspjele riješiti. Bez obzira na probleme i nemogućnost organiziranja odgovarajućih priprema naši učenici su ostvarili dosta dobar uspjeh. Svakako treba istaknuti pohvalu koju je na individualnom dijelu natjecanja osvojila učenica M. Kunštić. U timskom je dijelu natjecanja učenica P. Randić bila član tima koji je osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku. Timovi u kojima su članovi bili M. Kunštić, V. Pezo, M. Srpak i D. M. Vnuk osvojili su pohvalu. Voditelji D. Hržina i I. Romštajn sudjelovali su u radu međunarodnog povjerenstva što je uključivalo prijavu učenika, komunikaciju s organizatorom i učenicima, prijevode zadataka, organizaciju pisanja testova u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb i ispravljanje testova. Svim našim učenicima podijeljene su knjige Elementarna astronomija, autora D. Roše. Ovo je natjecanje pokazalo i potvrdilo da zbog organizacijskih i tehničkih problema, te zbog nemogućnosti susreta uživo, on-line varijanta ne može u potpunosti zamijeniti pravu olimpijadu, ali s druge strane je ipak omogućilo učenicima da i ove godine sudjeluju na međunarodnom natjecanju iz područja astronomije i astrofizike.