Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2020.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2020.

Od ove školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti je Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza.

Ovogodišnja XIV. IOAA koja je trebala biti održana od 12. do 20. rujna u Bogoti, Kolumbija je otkazana i prebačena za 2021. g. U tijeku je razmatranje održavanja on-line olimpijade, a format (pojedinačno ili timsko) i termin objavit ćemo kada ih organizator IOAA odredi i potvrdi. Očito je da on-line varijanta ne može imati jednaki status kao redovna i neće biti smatrana kao XIV. IOAA.

Odabir kandidata
Dana 15. svibnja 2019. godine na Državnom natjecanju iz astronomije proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir će biti proveden sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije su se sastojale od dva dijela. Prvi (i neobavezni) dio bio je sudjelovanje na Sankt Peterburškoj astronomskoj olimpijadi (SPAO) koja je nosila do 40% od ukupno mogućih bodova (kvalifikacijski dio do 16.1.2020., teorijski dio 2. veljače 2020., praktični dio 1. ožujka 2020. g.). Drugi dio bio je završni test koji je nosio do 60% od ukupno mogućih bodova. Završno kvalifikacijsko testiranje trebalo je biti održano 4. travnja 2020. g. s početkom u 13h, no otkazano je zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Stoga je određen alternativan termin i testiranje je  održano u nedjelju 28. lipnja 2020. g. s početkom u 11:00 sati. Temeljem ukupno ostvarenih rezultata za članove Olimpijskog tima odabrani su (abecednim redom): M. Kunštić, V. Pezo, P. Randić, M. Srpak i D. M. Vnuk, te P. Dušević kao prva zamjena.

kvalifikacijski test rjesenja teorija-2020
kvalifikacijski test pitanja praktični-2020
kvalifikacijski test rješenja praktični-2020
konstante