Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

15.

Veljača

2017.

20:00

Perspektive svemirske komunikacije bazirane na laserima

U srijedu 15. veljače 2017. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje ” Perspektive svemirske komunikacije bazirane na laserima “. Predavač je dr.sc. Silvije Vdović, s Instituta za Fiziku, Zagreb.

Ulaz slobodan.

Kratki opis predavanja: Od početka svemirske ere komunikacija između satelita i ostalih letjelica i kontrolnih centara na Zemlji odvija se koristeći radio valove. Razvojem tehnologije količina podataka koji se prikupljaju u Svemiru, udaljenosti s kojih se šalju na Zemlju te potreba za njihovom što bržom obradom potaknuli s razvoj komunikacijskih tehnologija baziranih na laserima. Zemaljska telekomunikacija se iz sličnih razloga danas već dobrim dijelom zasniva na optičkoj telekomunikacijskoj tehnologiji pri čemu svjetlost prenosi informacije uglavnom putujući zarobljena u optičkim vlaknima.

Cilj ovog predavanja je dati osnovni pregled trenutnog stanja tehnologije, ograničenja i mogućih rješenja za uspješnu primjenu laserske komunikacije u Svemiru.