Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

8.

Prosinac

2021.

20:00

HIBRIDNO PREDAVANJE: Kozmičko zračenje u heliosferi

U srijedu 8. prosinca 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno Hibridno predavanje ”Kozmičko zračenje u heliosferi“.

Predavač je dr.sc. Mateja Dumbović, s Opservatorija Hvar.

Predavanje će biti moguće pratiti uživo putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

ili možete prijaviti svoj dolazak na telefon 01 4851355 (ponedjeljkom ili utorkom od 10 do 12 sati – ograničen je broj posjetitelja predavanja).

VAŽNO: Napominjemo da je prisustvovanje predavanju jedino moguće uz prikaz potvrde o cijepljenju, negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati ili da je osoba preboljela CoV-19 u proteklom periodu od godine dana.

Kratki opis predavanja:

Heliosfera je prostor pod utjecajem Sunca, kroz koji se proteže Sunčev vjetar i međuplanetarno magnetsko polje. Galaktičko kozmičko zračenje dolazi izvan heliosfere, te međudjeluje s magnetskim poljem i Sunčevim vjetrom. Stoga je tok galaktičkih kozmičkih zraka moduliran sunčevom aktivnosti. S druge strane, sunčeva aktivnost može uzrokovati značajno povećan tok kozmičkog zračenja koje dolazi sa Sunca. U predavanju ćemo pričati o razlikama između kozmičkog zračenja koje dolazi sa Sunca i izvan heliosfere, kako Sunčeva aktivnost utječe na oba te koje su njihove potencijalno štetne posljedice.