Zvjezdarnica Zagreb logo

Subota

1.

Prosinac

2007.

Međunarodna godina astronomije 2009. (IYA 2009)

Međunarodni astronomski savez (IAU) i organizacija UNESCO proglasili su 2009. godinu međunarodnom godinom astronomije (International Year of Astronomy; IYA 2009). To je ujedno i 400. obljetnica prvog astronomskog promatranja uz pomoć teleskopa kojeg je proveo Galileo Galilei. IYA, koja nosi slogan „Svemir: na vama je da ga otkrijete“, zamišljena je kao godina manifestacija koje će doprinijeti populariziranju astronomije. Ova manifestacija održava se na međunarodnom, ali i nacionalnom te lokalnom nivou gdje su za nacionalne programe odgovorna nacionalna središta. U Hrvatskoj je 2007. godine uloga nacionalnog organizacijskog središta pripala Zvjezdarnici Zagreb i Hrvatskom astronomskom društvu (HAD). Funkciju nacionalnog koordinatora obnašao je Dragan Roša do kraja 2008. godine, od kada je cjelokupnu brigu oko obilježavanja Međunarodne godine astronomije preuzelo Hrvatsko astronomsko društvo, a novi koordinator postao je aktualni predsjednik HAD-a prof. Slobodan Danko Bosanac.
Glavne smjernice IYA 2009. su što većem broju ljudi omogućiti pogled kroz teleskop kako je to prije 4. stoljeća učinio Galilei te putem medija što bolje informirati javnost o svim značajnim otkrićima i pojavama na nebu u 2009. godini. Borba protiv prekomjerne umjetne rasvjete (popularno nazvane svjetlosno onečišćenje) je također jedan od važnih ciljeva za IYA 2009.  iya2009b.jpg

Više o međunarodnoj godini astronomije  2009. možete saznati na službenim stranicama: http://www.astronomy2009.org/

poster.jpg

Poster “Astronomy in Croatia” (na engleskom jeziku) priređen 2007. godine povodom prezentacije hrvatske astronomije i programa za IYA 2009.

Prijedlog programa i projekata za međunarodnu astronomsku godinu 2009. (IYA 2009) u Hrvatskoj priređen 2007. godine:

 • Hrvatska IYA 2009 web stranica (http://www.astronomija2009.org/) – informacije o aktivnostima i projektima u okviru IYA-e 2009, publikacije, informacije o voditeljima i sudionicima projekata, kalendar zbivanja u 2009. godini, kontakti i mailing liste.
 • Javna predavanja – oko 50 javnih predavanja iz astronomije i astrofizike u cijeloj Hrvatskoj,  pretežno namijenjenih studentima i nastavnicima u školama.
 • Astronomska opažanja – promatranja noćnog neba i Sunca organizirana za javnost, osobito u doba najvećih astronomskih pojava u 2009. godini.
  • Promatranja noćnog neba i Sunca iz javnih opservatorija (npr. Zvjezdarnica Zagreb).
  • Javna promatranja (takozvana ulična astronomija) za vrijeme određenih javih događanja tijekom kojih će astronomi amateri svim zainteresiranima pokazivati nebeske objekte pomoću manjih prijenosnih teleskopa. Jedan od zadataka takvih akcija je i promicanje inicijative za tamno nebo, te će se tijekom akcija u dogovoru s gradskom upravom ugasiti dio ulične rasvjete.
  • Promatranja Sunca u regionalnim osnovnim školama uz pomoć nastavnika.
  • Promatranja noćnog neba teleskopima u područjima Hrvatske s tamnim nebom (takozvani star party), koja će biti organizirana u suradnji s lokalnim amaterskim udrugama i astronomima.
 • Studenski IYA 2009 projekti – osnivanje novčanog fonda kojim će se podupirati najbolji studentski projekti vezani za astronomiju ili astrofiziku.
 • Izložba najboljih astrofotografija
 • Inicijativa za tamno nebo – izrada letaka, raznih brošura i publikacija sa ciljem da se javnost upozna s problemom svjetlosnog onečišćenja.
 • IYA 2009 u medijima – objavljivanje serije znanstvano-popularnih članaka u  astronomskim i pripadnim časopisima; prilozi u medijima (TV, radio, dnevne novine) o IYA 2009, o značajnim IYA događanjima te o astronomskim pojavama u 2009. godini.
 • Tiskovni i javni materijali za IYA 2009 – priprema izdanja posvećenih  IYA-i 2009 (posteri, brošure, knjige, planisfere).
 • Lokalni IYA sastanci – organizacija koordinacijskih sastanaka za nastavnike i predstavnike amaterskih astronomskih udruga tijekom IYA-e 2009.