Zvjezdarnica Zagreb logo

IAO 2007.

Međunarodna astronomska olimpijada 2007.

Odabir kandidata
Na Državnom natjecanju u Veloj Luci od 16. do 19. svibnja 2007. godine proveden je odabir osam kandidata za sudjelovanje na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi. Odabir su proveli Darije Maričić i Damir Hržina, na osnovu postignutih rezultata na Državnom natjecanju. Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske bili su: Ana Bacelj, Vedran Đurašević, Andrea Gruić Jukić, Matija Ivančić, Ivana Kurečić, Danko Marušić, Mateja Nosil i Krešimir Tisanić.

Kvalifikacijski test
Za odabrane kandidate proveden je kvalifikacijski test u Zvjezdarnici 8. lipnja 2007. godine. Test je priredio dr. sc. Dragan Roša, a recenzent je bio prof. dr. Vladis Vujnović, dok su testiranje i ispravljanje obavili Damir Hržina i Darije Maričić. Prema postignutim rezultatima po kategorijama kao predstavnici Republike Hrvatske određeni su:

  • Ana Bacelj, 1. razred, III. gimnazija, Split
  • Andrea Gruić Jukić, 2. razred, III. gimnazija, Split
  • Ivana Kurečić, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Mateja Nosil, 1. razred, Srednja škola Tina Ujevića, Kutina
  • Krešimir Tisanić, 8. razred, Osnovna škola Augusta Harambašića, Zagreb

Pripremni kamp održan u Luši pored Šibenika od 16. do 23. srpnja 2007. godine.
Pripremu kandidata proveli su: Vladis Vujnović (nebeska mehanika), Darije Maričić (astrofizičke metode i instrumenti), Damir Hržina (astrognozija i položajna astronomija) i Dragan Roša (sferna astronomija).

Odlazak na XII. Međunarodnu astronomsku olimpijadu u Simeiz na Krimskom poluotoku u Ukrajini

thumb_2007-02-ekipa.jpg

Hrvatski olimpijski tim ispred radioteleskopa u Kaciveliju

Voditelji tima i članovi međunarodnog povjerenstva bili su Damir Hržina i Dragan Roša.
Natjecanje se provodilo u dvije dobne skupine učenika (mlađu i stariju) i sastojalo se od tri dijela: teoretskog (rješavanja zadataka), praktičnog (rješavanje problemskih vježbi) i opažačkog.  Teoretski dio sastojao se od pet zadataka i ukupno se moglo osvojiti 40 bodova. Zadaci su bili problemskog tipa i ne pretjerano matematički zahtjevni. Od učenika se tražilo razumijevanje astronomskih metoda i postignuća. Praktični rad sastojao se od dviju vježbi, koje su temeljene na obradi rezultata mjerenja i izvođenju zaključaka. Maksimalan broj bodova bio je 20. Na opažačkom dijelu moglo se osvojiti ukupno 10 bodova. Ove godine opažalo se bez teleskopa i za rješavanje opažačkih zadataka učenici su trebali poznavati astrognoziju i metode vizualnog određivanja kutnih udaljenosti na nebu.
Najbolji rezultat u našoj ekipi polučila je učenica Ana Bacelj, kojoj je dodijeljena treća nagrada s pripadajućom diplomom i medaljom. Ostalim učenicima uručena su priznanja za sudjelovanje.

thumb_2007-05-Ana.jpg

Uručenje 3. nagrade Ani Bacelj

Voditelji tima obavili su svoje dužnosti vezane uz rad međunarodnog povjerenstva, prijevode problema i brigu oko učenika, a uspostavljena su i nova poznanstva s kolegama iz drugih zemalja.
U sklopu olimpijade organizirano je nekoliko izleta s razgledavanjem prirodnih znamenitosti i obilaskom respektabilnih astronomskih centara domaćina olimpijade.

Pogled s terase odmarališta u Kaciveliju na obali Crnog mora u kojemu su bili smješteni sudionici Međunarodne olimpijade.

thumb_2007-03-teleskop.jpg

Ispred 2,6 metarskog optičkog teleskopa u sklopu Krimskog astrofizičkog opservatorija.

Prvi svjetski gama teleskop. Iza njega se vidi gama teleskop druge generacije.

Velika je pogodnost što se tradicijski hrvatski obrazovni projekti (natjecanje, ljetna škola, e-škola) i rad amaterskih udruga odlično uklapaju u program IAO-a. Međunarodna olimpijada na neki je način prirodni nastavak i nadopuna postojećih programa. Uz to, uključenje Hrvatske u IAO značajno je za međunarodnu afirmaciju Hrvatske i izuzetno poticajno za učenike koji sudjeluju u postojećim izvannastavnim programima. Vjerujemo da će se to odraziti i na poboljšanje postojećih domaćih obrazovnih programa.

Odlazak naših učenika na Međunarodnu astronomsku olimpijadu 2007. godine, kao i sudjelovanje opažača na olimpijadi 2006. godine, financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske . Ministarstvu je prijavljen i program olimpijade za sljedeće tri godine. Kao mogući domaćini IAO-a u sljedeće dvije godine spominju se Italija i Brazil.