Zvjezdarnica Zagreb logo

Friday

11.

December

2009.

Žene u astronomiji (11. 12. 2009.)

U petak 11. prosinca 2009. godine s početkom u 09:00 sati, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, održat će se stručni skup Nastavne sekcije HAD-a povodom Međunarodne godine astronomije, pod nazivom ŽENE U ASTRONOMIJI .

Program:

9:00  Svečano otvorenje
Predavanja
9:30 dr.sc. Snježana Paušek-Baždar: Žene u povijesti prirodoslovnih znanosti
10:15 doc. dr.sc. Rajka Jurdana-Šepić: Astronomkinje kroz povjest
11:00 Tatjana Kren, prof.: Hrvatske ljubiteljice astronomije krajem 19. st. i u prvoj polovici 20. st.
11:30 Suzana Šijan, prof.: Pregled astronomskih izdanja hrvetskih autora
11:50 prof.dr.sc. Marijena Krsnik-Rasol: Egzobiologija
12:30 Kratke prezentacije znanstvenica astronomkinja

14:30 – 17:30 Radionice
17:30 – 18:30 Svečano zatvaranje

U petak, 11. prosinca 2009. g. u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb održan je stručni skup “Žene u astronomiji” u organizaciji nastavne sekcije Hrvatskog astronomskog društva i Zvjezdarnice Zagreb Zagrebačkog astronomskog saveza. Skup je potaknut Međunarodnom godinom astronomije 2009. i globalnim projektom u okviru nje: “Ona se bavi astronomijom” kojim se promiče jednakost spolova i što veća zastupljenost žena u astronomiji i znanosti.
Nakon riječi dobrodošlice ravnatelja Zvjezdarnice dr. Dragana Roše, skupu je pozdravnu riječ uputio prof. dr. Slobodan Bosanac, predsjednik Hrvatskog astronomskog društva. U stručnom dijelu skupa koji je vodila prof. dr. Dubravka Kotnik-Karuza s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci održan je niz zanimljivih predavanja.
Uvodno predavanje prof. dr. Snježane Paušek-Baždar iz HAZU, Zagreb pod nazivom “Žene u povijesti prirodoslovnih znanosti” je zbog spriječenosti autorice pročitala glumica Dunja Sepčić. Doc. dr. Rajka Jurdana-Šepić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci je održala predavanje “Prije računala to su radile žene – astronomkinje kroz povijest”. O radu astronomkinja u Hrvatskoj govorila je Tatjana Kren, prof. u svom izlaganju pod nazivom “Hrvatske ljubiteljice astronomije krajem 19. st. i u prvoj polovici 20. st.” Umjesto spriječene prof. Suzane Šijan predavanje “Pregled astronomskih izdanja hrvatskih autora” održala je Sanja Kranjčec Bužić, dok je prof. dr. Marijana Krsnik-Rasol s PMF-a Zagreb održala izlaganje “Egzobiologija”.
Zatim su znanstvenice astronomkinje održale kraće prezentacije o svome radu. Doc. dr. Giuliana Verbanac s Geofizičkog zavoda PMF-a Zagreb imala je izlaganje “Prsteni divovskih planeta”, a prof. Ivana Poljačić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci govorila je o fizici Sunca.
Skup je nastavljen poslijepodne usporednim radionicama koje su vodile učiteljice astronomije, a nazočni su sudjelovali po izboru. Uvodno izlaganje “Kronološki pregled učiteljica, edukatorica astronomije u osnovnim i srednjim školama Hrvatske” održala je Maja Šuveljak, prof. Održane su sljedeće radionice:
– “Hrvatska meteorska mreža” koju je vodila Maja Crnić, prof. iz Zvjezdarnice Višnjan
– “Zvjezdarnica Bana Pučanina” – Marina Gojković, prof., Gimnazija Slav. Brod
– “Astronomska izložba” – Snježana Horvatić, prof. i Ivana Matić, prof., OŠ B. Tonija, Samobor
– “Izrada astronomskog teleskopa” – Maja Šuveljak, prof., OŠ I. Meštrovića, Zagreb i Vladimira Milaković, prof., OŠ K. Š. Gjalskog, Zagreb
– “Izrada astronomskih čestitki” – Lidia Šarić, prof., Gimnazija Bjelovar, Višnja Tadić, prof., OŠ Viktorovac i Vlatka Vidiček-Dam, OŠ M. Lovraka, Kutina
– “Izrada astronomskog nakita i albuma slika” – Mirjana Perišić, prof., OŠ Dragutina Kušlana, Zagreb
– “Izrada mulaža zviježđa”, Višnja Srdelić, prof. i Ljiljana Nemet, prof., XV. gimnazija, Zagreb.
Skup je svečano zatvoren uz poetski prikaz “Zvjezdani stihovi i kozmički pejsaži” kojeg su izveli doc. dr. Rajka Jurdana-Šepić i dr. Dragan Roša i prigodni koncert Jadranke Roša (sopran) i Lane Magdalenić (klavir).