Zvjezdarnica Zagreb logo

Wednesday

20.

October

2021.

20:00

HIBRIDNO PREDAVANJE: Precizna astronomija u eri velikih pregleda neba

U srijedu 20. listopada 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno Hibridno predavanje ”Precizna astronomija u eri velikih pregleda neba“.

Predavač je dr.sc. Lovro Palaversa, s Instituta Ruđer Bošković.

Predavanje će biti moguće pratiti uživo putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

ili možete prijaviti svoj dolazak na telefon 01 4851355 (ponedjeljkom ili utorkom od 10 do 12 sati – ograničen je broj posjetitelja predavanja).

VAŽNO: Napominjemo da je prisustvovanje predavanju jedino moguće uz prikaz potvrde o cijepljenju, negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati ili da je osoba preboljela CoV-19 u proteklom periodu od godine dana.

Kratki opis predavanja:

Satelit Gaia Europske svemirske agencije ulazi u završnicu misije čiji je glavni cilj sastavljanje preciznog i reprezentativnog kataloga zvjezdanih konstituenata Mliječnoga puta. Konačni katalog će sadržavati precizna mjerenja položaja, apsolutnih paralaksi i vlastitog gibanja za više od 1.5 milijardi zvijezda, što će uz dodatak spektroskopskih (radijalne brzine) i  spektrofotometrijskih opažanja (atmosferski parametri zvijezda) omogućiti detaljno modeliranje galaksije i rasvijetliti njezino formiranje i prošlost. Metoda opažanja i obrade podataka je nepristrana, pa stoga Gaia prikuplja i veliku količinu podataka važnih i korisnih za ostale grane astronomije.