Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

20.

Listopad

2021.

20:00

HIBRIDNO PREDAVANJE: Precizna astronomija u eri velikih pregleda neba

U srijedu 20. listopada 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno Hibridno predavanje ”Precizna astronomija u eri velikih pregleda neba“.

Predavač je dr.sc. Lovro Palaversa, s Instituta Ruđer Bošković.

Predavanje će biti moguće pratiti jedino putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

Svi zainteresirani mogu se pretplatiti (odnosno prijaviti besplatno) na naš YouTube kanal na kojem će se prenositi predavanje uživo,

ili prijaviti svoj dolazak na telefon 01 4851355 (ponedjeljkom ili utorkom od 10 do 12 sati – ograničen je broj posjetitelja predavanja).

VAŽNO: Napominjemo je prisustvovanje predavanju jedino moguće uz prikaz potvrde o cjepljenju ili negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Kratki opis predavanja:

Satelit Gaia Europske svemirske agencije ulazi u završnicu misije čiji je glavni cilj sastavljanje preciznog i reprezentativnog kataloga zvjezdanih konstituenata Mliječnoga puta. Konačni katalog će sadržavati precizna mjerenja položaja, apsolutnih paralaksi i vlastitog gibanja za više od 1.5 milijardi zvijezda, što će uz dodatak spektroskopskih (radijalne brzine) i  spektrofotometrijskih opažanja (atmosferski parametri zvijezda) omogućiti detaljno modeliranje galaksije i rasvijetliti njezino formiranje i prošlost. Metoda opažanja i obrade podataka je nepristrana, pa stoga Gaia prikuplja i veliku količinu podataka važnih i korisnih za ostale grane astronomije.