Zvjezdarnica Zagreb logo

Wednesday

8.

February

2023.

Komet C/2022 E3 (ZTF)

U slučaju povoljnih vremenskih prilika (treba biti vedro, odnosno bez oblaka!) organizirat će se promatranje teleskopom s terase Zvjezdarnice Zagreb u srijedu 8. veljače i četvrtak 9. veljače 2023. g. od 20:00 – 21:30.

Ovih dana u unutrašnji dio Sunčeva sustava došao je komet C/2022 E3 (ZTF). Njegov predviđeni maksimalni prividni sjaj je do 5. magnitude (prva dva do tri dana veljače), što znači da će biti na granici uočljivosti golim okom, pogotovo ako se promatra iz svjetlom onečišćene lokacije. Ukoliko mu sjaj ne naraste iznad očekivanja, komet možda neće biti atraktivan za opažanje iz urbanih sredina i bez pomoći dvogleda ili teleskopa. Mjesec će dodatno otežati opažanje nekoliko dana prije i nakon 5. veljače kada je u fazi uštapa. Bez obzira na to, te ako vremenske prilike dopuste, krajem siječnja i početkom veljače planiramo organizirati opažanja s terase Zvjezdarnice Zagreb. Obavijest o opažanju objavit ćemo dan do dva ranije sukladno vremenskoj prognozi i uvjetima (npr. ako zapadne snijeg dan-dva ranije ili se predvide izuzetno niske temperature/jak vjetar, iako je vedro opažanja vjerojatno neće biti).

Komet C/2022 E3 (ZTF) je cirkumpolaran (cijelo vrijeme iznad obzora) od 17. siječnja do 6. veljače 2023. g., a nakon toga je vidljiv nakon zalaska Sunca u prvom dijelu noći, gledano iz naših krajeva. U noći 11. veljače bit će u konjunkciji s Marsom, no predviđa se da će mu tada sjaj već toliko opasti da će biti slabo uočljiv čak i ako se opaža pomoću manjeg astronomskog instrumenta.