Zvjezdarnica Zagreb logo

Programi

Zahvaljujući tradicijskim programima i suvremenim pristupima Zvjezdarnica uspješno provodi četiri temeljne djelatnosti:

Popularizacijskim programima otvorena su vrata Zvjezdarnice mnogobrojnim građanima i školskim grupama. Omogućeno je opažanje neba novim teleskopom, a brojna aktualna i zanimljiva predavanja afirmirali su Zvjezdarnicu kao stjecište društvenog života osoba zainteresiranih za znanost i prirodoslovlje, a također i za kulturne sadržaje.

Obrazovni programi nadopunjuju prazninu u redovitom školskom sustavu i omogućuju mladima koji se zanimaju za astronomiju da stječu odgovarajuća znanja.  Tijekom školske godine redoviti su tečajevi, radionice i drugi projekti primjereni uzrastu polaznika. Jedan od najvažnijih projekata kojemu je izvršitelj Zvjezdarnica jest međunarodna astronomska olimpijada.

Izdavaštvo obuhvaća redovito publiciranje periodičnih izdanja i povremeno objavljivanje neperiodičnih izdanja, poput knjiga, astronomskih postera i karata.

Znanstveni rad obuhvaća istraživanja na području fizike Sunca i utjecaja Sunca na heliosferu i Zemlju i kozmičko zračenje. Stručni rad obuhvaća redovito praćenje astronomskih pojava i stručne savjete.