Zvjezdarnica Zagreb logo

Utorak

4.

Siječanj

2011.

Djelomična pomrčina Sunca 4. siječnja 2011. godine

pomrcina_crna.jpgU utorak 4. siječnja 2011. godine zbit će se djelomična pomrčina Sunca. Vidljiva je iz Europe (osim Islanda), sjevernog dijela Afrike, zapadne i središnje Azije, te s cijelog Arapskog poluotoka.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca. Kod djelomične pomrčine Sunca, Mjesec ne zaklanja kompletni disk Sunca, pa se prilikom promatranja pomrčine moraju koristiti zaštitni filteri (naočale za zavarivanje, posebne folije od Mylara i sl.) jer će inače zbog velikog sjaja Sunca nastupiti trajna oštećenja oka. Ni u kojem slučaju ne promatrajte Sunce teleskopom ili dalekozorom bez zaštitnih filtera jer ćete trenutno izgubiti vid! Iz Hrvatske će se ova pomrčina vidjeti u prijepodnevnim satima, a u sredini (maksimumu) pomrčine će imati dosta veliku fazu od oko 75%. Faza pomrčine je postotak Mjesecom prekrivenog dijela prividnog promjera Sunca. Pomrčina se može promatrati uz korištenje zaštitnih filtera iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj gdje je vrijeme vedro. Za promatranje nije nužno koristiti teleskop jer se pomrčina može lijepo vidjeti golim okom uz obavezno korištenje zaštitnih filtera. Podaci o početku, sredini i kraju pomrčine, te o najvećoj fazi za pojedine gradove u Hrvatskoj su dani u tablici.
tablica_pomrcina.jpg
Tablica: Podaci o vremenu početka, sredine i kraja djelomične pomrčine Sunca, te o najvećoj fazi pomrčine u utorak 4. siječnja 2011. g. za pojedine gradove u Hrvatskoj.

Gustav Kren i Ivan Romštajn
Zvjezdarnica Zagreb