Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2023

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2023.

I ove je školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza i Astronomsko astronautičkog društva “Zagreb”. Ovogodišnja 16. IOAA održana je se od 10. do 20. kolovoza 2023. g. u Chorzowu, Poljska.

Odabir kandidata
Na osnovu rezultata Državnog/županijskog natjecanja iz astronomije u 2022. g. proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za sudjelovanje na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir se proveo sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije su održane u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, III. kat, u nedjelju 23. travnja 2023. g.  s početkom u 11:00. Na osnovu rezultata testiranja kao članovi olimpijskog tima iz područja astronomje i astrofizike odabrani su: M. Ercegović, M. Lovrić, B. Mustapić, V. K. Pavčnik i V. Vuković, te F. Perošić kao zamjena.

kvalifikacijski test rješenja-2023
tablice iz Bolida za 2023 potrebne za rješavanje testa
konstante

Pripreme i natjecanje triju država

Za članove olimpijskog tima u sklopu priprema organiziran je praktični rad s teleskopom, a u organizaciji Astronomsko-astronautičkog društva Zagreb održana je od 29. lipnja do 1. srpnja 2023. g. tradicionalna miniolimpijada na Medvednici (Dom Crvenog križa). Na njoj su ove godine nastupali olimpijski timovi triju država (Hrvatska, Mađarska i Slovenija). Simulirani su uvjeti poput onih na IOAA, s teorijskim dijelom, obradom podataka, praktičnim opažanjem i timskim dijelom. Učenici su u slobodno vrijeme posjetili centar Zagreba, a zatvaranje je održano u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb. Voditelji našeg tima na miniolimpijadi bili su Damir Hržina, Ivan Romštajn, te Alan Jadanić kao tehnička podrška, a voditelji učenika bili su prošlogodišnji članovi hrvatskog olimpijskog tima Amalija Rafaj Škriljevečki i David Vodopija.

XVI. međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 236 učenika iz 50 država. Članovi tima iz Hrvatske bili su: Marko Ercegović, Mihael Lovrić, Barbara Mustapić, Vid krešimir Pavčnik i Viktor Vuković. Zadaci su bili podijeljeni u tri skupine: teorijski, praktični i opažački. Kao i prošle godine organizator je odlučio da opažački dio bude proveden tijekom dana simuliranim opažanjem teleskopima. Uz to organiziran je i posjet modernom planetariju u Chorzowu gdje su rješavani zadaci na simuliranom nebeskom svodu kupole planetarija. U timskom dijelu natjecanja formirani su međunarodni timovi gdje se pazilo da u nijednom peteročlanom timu ne budu učenici iz iste države. Najbolji uspjeh među našim učenicima ostvarili su Viktor Vuković osvojivši brončanu medalju i Barbara Mustapić osvojivši pohvalu. Učenici su kao i prošlih godina bili odvojeni od voditelja koji su sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva i pregledavali rješenja učenika kako bi mogli uložiti žalbu u slučaju da se ne slažu s ocjenom osobe koja je ispravljala pojedini zadatak. Stručni voditelji na ovogodišnjoj IOAA bili su Damir Hržina i Ivan Romštajn.

Hrvatski tim na IOAA 2023 ispred Arene Spodek u neposrednoj blizini dvorane Međunarodnog kongresnog centra u Katowicama gdje su održane svečanosti otvaranja i zatvaranja ovogodišnje olimpijade.

Tijekom olimpijade domaćini su, kada nije bilo obaveza vezanih uz natjecateljski dio, za učenike i voditelje organizirali izlete na lokacije u blizini Wisle i Chorzowa/Katowica.

Ovogodišnji program Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike sufinancirali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez, Astronomsko-astronautičko društvo “Zagreb” i Hrvatsko astronomsko društvo.