Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

31.

Ožujak

2021.

20:00

ONLINE PREDAVANJE: Supernove s kolapsirajućom sredicom

U srijedu 31. ožujka 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno ONLINE predavanje ”Supernove s kolapsirajućom sredicom“.

Predavač je Ante Ravlić, s Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Odjela za fiziku Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje će biti moguće pratiti jedino putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

Također svi zainteresirani mogu se pretplatiti (odnosno prijaviti besplatno) na naš YouTube kanal na kojem će se prenositi predavanje uživo.

Kratki opis predavanja:

Masivne zvijezde na kraju svog životnog puta prolaze kroz jednu od najdramatičnijih pojava u svemiru – eksploziju supernove.

Tijekom eksplozije supernove oslobađa se velika količina energije, najviše u obliku neutrina te se sadržaj unutrašnjosti zvijezde raspršuje u međuzvjezdani medij. Istraživanja pokazuju da su supernove jedan od važnih mehanizama nukleosinteze elemenata težih od željeza, zajedno sa sudarima neutronskih zvijezda.

Modeliranje supernova uključuje sve četiri fundamentalne sile prirode. Jaka nuklearna i elektromagnetska sila su posebice važne kod ranijih stadija evolucije zvijezde, dok je kolaps jezgre natjecanje između slabe nuklearne sile i gravitacije. Posebno je zanimljivo da kod mehanizma supernove susrećemo izravnu dinamiku između jedne od najjačih i najslabije sile u prirodi. Kao rezultat ove reakcije, ovisno o masi početne zvijezde, preostaje neutronska zvijezda ili crna rupa.

Mehanizam supernove pruža idealne uvjete za razvoj brojnih teorijskih modela, koji su važni i za astrofiziku i za nuklearnu fiziku.