Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2015.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2015.

Ove godine olimpijada će se održati u Indoneziji od 26. srpnja do 4. kolovoza.

Odabir kandidata
Na Državnom natjecanju u Daruvaru 5. do 7. svibnja 2015. godine, proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim iz fizike u 2015. godini.

Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske su:

1. razred

Marko Bermanec, XV. gimnazija, Zagreb
Ilija Srpak, I. gimnazija, Varaždin

2. razred

Bruno Iljazović, XV. gimnazija, Zagreb
Kim Janovski, XV. gimnazija, Zagreb
Mateja Štefanić, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica

3. razred

Karlo Delić, III. gimnazija, Split
Lovorka Gajović, V. gimnazija, Zagreb
Marko Guberina, XV. gimnazija, Zagreb
Domagoj Huljev, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
Matej Jurić, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
Filip Matković, Pazinski kolegij kl. gimnazija, Pazin
Karlo Šerbetar, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica

4. razred

Marin Ivanković, III. gimnazija Osijek
Stjepan Jakovac, V. gimnazija, Zagreb
Marin Vilović, III. gimnazija, Split
Stella Vješnica, III. gimnazija, Split
Neno Živković, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik

Kvalifikacijski test
U subotu, 16. svibnja 2015. g. s početkom u 14:00 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22 održano je izlučno testiranje pozvanih učenika za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Temeljem ostvarenih rezultata kao članovi Olimpijskog tima odabrani su: Karlo Šerbetar, Marin Ivanković, Stella Vješnica, Bruno Iljazović i Lovorka Gajović, a kao prva zamjena Stjepan Jakovac.

rjesenja-2015

Pripreme i pripremni kamp
Pripreme su prema dogovoru sa članovima tima održavane u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb tijekom lipnja i srpnja. Ove godine pripremni olimpijski kamp bio je podijeljen na dva dijela. Prvi dio održan je u suradnji s mađarskim i slovenskim olimpijskim timovima u Baji, Mađarska tijekom vikenda 26. do 28. lipnja. Problemske zadatke pripremili su voditelji timova iz Poljske. U Josipdolu je od 15. do 18. srpnja održan drugi dio priprema na kojemu su članovi olimpijskog tima rješavali zadatke i probleme primjerene razine, a uz to su i utvrđivali gradivo vezano uz astronomske metode i instrumente. Pripreme su vodili mr. sc. Ivan Romštajn i Damir Hržina, dipl. ing.

Odlazak na IX. Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike u Magelang, Indonezija, od 26. srpnja do 4. kolovoza

Od 26. srpnja do 4. kolovoza 2015. g. održana je IX. Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike (IOAA) u Magelangu u Indoneziji na otoku Javi.
Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je petero učenika iz Hrvatske: Lovorka Gajović, Bruno Iljazović, Marin Ivanković, Karlo Šerbetar i Stella Vješnica.
Zadaci su bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažački i timski. Voditelji, koji su recenzirali i prevodili zadatke na materinji jezik, i učenici bili su odvojeni i fizički i komunikacijski, te je time osigurana potpuna regularnost natjecanja.

IOAA ekipa 2015. g.

Hrvatski olimpijski tim 2015. g. u Indoneziji. S lijeva na desno: Damir Hržina, Bruno Iljazović, Karlo Šerbetar, Marin Ivanković, Stella Vješnica, Lovorka Gajović i Ivan Romštajn.

Ove godine sudjelovao je rekordan broj timova iz ukupno 39 država. Veoma kratko razdoblje u kojemu su obavljene pripreme ipak je bilo dovoljno da učenik Bruno Iljazović dobije posebnu pohvalu.

Organizator ovogodišnje olimpijade uložio je značajna sredstva da bi omogućio sudionicima što ugodniji boravak i rad, a samo otvaranje i zatvaranje bili su organizirani na lokalitetima pod zaštitom UNESCO-a.

Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2015. godine, uz vlastita sredstva, sufinancirali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Grad Zagreb Gradski ured za odgoj, obrazovanje i sport.