Zvjezdarnica Zagreb logo

Wednesday

9.

May

2018.

20:00

Eratosten i gravitacijski valovi

U srijedu 9. svibnja 2018. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje ”Eratosten i gravitacijski valovi“.

Predavači su dr.sc. Mladen Boršić, s FER-a i dr.sc. Luka Boršić, s Instituta za filozofiju.
Ulaz slobodan.

Kratki opis predavanja:

Uspoređivat ćemo mjernu metodu procjene Zemljnog opsega koju je uporabio Eratosten prije otprilike 2400 godine s metodom kojom je skupina stručnjaka u okrilju projekta LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) prvi puta izmjerila postojanje gravitacijskih valova godine 2016. godine. Pristupi su dakako različiti, tehnološka razina bitno drugačija, ali im je zajdnička zapanjujuća domišljatost.

Poveznice obaju mjernih metoda su da su Eratosten i suvremeni znanstvenici mjerili:

  • odnos dvaju duljina,
  • vrijeme,
  • kut (pa ipak različite vrste kutova),
  • uporaba najnaprednijeg matematičkog aparata; Eratosten je rabio Euklidovu geometriju, LIGO skupina umrežen računalni sustav za upravljanje mjerenjima i izračun rezultata.

Osim toga Eratosten nije pouzdano znao da je Zemlja okrugla, ali su to slutili Aristatel i još poneki grčki filozofi. LIGO skupina nije pouzdano znala, postoje li stvarno gravitacijski valovi kako je to naslućivao Einstein. Objem mjerenjima prethodila su razmišljanja velikih umova, a istraživači su imali hrabrosti kročiti u nepoznato.