Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2011.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2011.

Odabir kandidata
Na Državnom natjecanju u Valpovu održanom od 12. do 15. svibnja 2011. godine, proveden je odabir 15 kandidata za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Odabir su proveli Damir Hržina i Ivan Romštajn, na osnovu postignutih rezultata na Županijskom i Državnom natjecanju.

Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske su:

1. razred

Klaudija Molnar, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica
Drago Plečko, XV. gimnazija, Zagreb
Nikola Stojanović, Gimnazija Beli Manastir, Beli Manastir

2. razred

Bruno Gavranović, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
Marko Kovačević, XV. gimnazija, Zagreb
Anton Perkov, Gimnazija Pula, Pula
Marko Šegon, Gimnazija Pula, Pula

3. razred

Anna Khrystyna Andreykanich, PŠV Prelog, Zagreb
Leonardo Pierobon, XV. gimnazija, Zagreb
Ivica Pletikosa, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
Luka Turić, SŠ August Šenoa, Garešnica

4. razred

Julio Car, XV. gimnazija, Zagreb
Filip Novoselnik, SŠ Valpovo, Valpovo
Krešimir Tisanić, XV. gimnazija, Zagreb
Denis Vida, III. gimnazija, Osijek

Kvalifikacijski test
U subotu, 18. lipnja 2011. g. s početkom u 11:00 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22 održano je izlučno testiranje gore navedenih učenika za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (testiranju nisu pristupili: Filip Novoselnik, Nikola Stojanović i Denis Vida ). Temeljem ostvarenih rezultata na pripremni kamp pozvani su: Anna Khrystyna Andreykanich, Julio Car, Leonardo Pierobon, Drago Plečko i Krešimir Tisanić.

Kvalifikacijski test
Tablice

Odlazak na V. Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike u Chorzowu, Katowicama i Krakowu, Poljska, od 25. kolovoza do 4. rujna 2011. godine.

Na ovogodišnjoj olimpijadi među 151 učenika iz 29 država sudjelovalo je petero učenika iz Hrvatske: Anna Khrystyna Andreykanich, Julio Car, Leonardo Pierobon, Drago Plečko i Krešimir Tisanić.
Zadaci su bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažačk i timski. Natjecanje je održano u Chorzowu, dok su učenici bili smješteni u Katowicama, a voditelji, njih 73, u Krakowu. Zbog oblačnog vremena opažački dio bio je održan samo u planetariju (simulacijom nebeskog svoda na Zemlji i Marsu). Voditelji, koji su recenzirali i prevodili zadatke na materinji jezik, i učenici bili su odvojeni i fizički i komunikacijski, te je time osigurana potpuna regularost natjecanja.
Zahvaljujući obavljenim pripremama na Zvjezdarnici Zagreb i usprkos nemogućnosti održavanja Ljetnog olimpijskog kampa učenici su znalački rješavali postavljene im astronomske zadatke i probleme, a njihov trud uložen tijekom priprema i samostalnog rada bio je nagrađen dobrim rezultatima, od kojih treba istaknuti brončanu medalju koju je osvojio Leonardo Pierobon.
Organizator je sudionicima omogućio nekoliko izleta u okolicu Katowica i Krakowa, kao i jedno zajedničko druženje voditelja i učenika u etnografskom parku nakon natjecateljskog dijela. Smještajni i radni uvjeti za učenike i voditelje bili su na vrhunskom svjetskom nivou te domaćinima dugujemo punu zahvalnost.

Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2011. godine, sufinanciralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske