Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

8.

Ožujak

2017.

20:00

Istraživanja drugih planeta: znanstvena znatiželja ili priprema odstupnice za čovječanstvo

U srijedu 8. ožujka 2017. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje “Istraživanja drugih planeta: znanstvena znatiželja ili priprema odstupnice za čovječanstvo”. Predavač je doc.dr.sc. Dalibor Paar, Sveučilište u Zagrebu, PMF, Fizički odsjek i član Zagrebačkog speleološkog saveza.

Ulaz slobodan.

Kratki opis predavanja: Naš planet Zemlja nije stabilan sustav, posebice ako se gleda na vrlo dugim vremenskim skalama. Na tu činjenicu nas početkom trećeg tisućljeća podsjećaju brojni prirodni događaji, od potresa, vulkanskih erupcija do brojnih procesa vezanih klimu. Globalna zatopljenja i ledena doba, udari velikih meteorita, erupcije vulkana, tektonika ploča i niz drugih događanja puno su puta značajno mijenjali uvjete za život na površini Zemlje. Kako znanost sve detaljnije rekonstruira te događaje, postaje jasno da unatoč napretku, točna predviđanja globalnih događaja nisu moguća. Nije pitanje da li će se, već samo kada će se desiti neki od tih događaja koji može uz manjak prirodnih resursa na Zemlji globalno ugroziti opstanak čovječanstva.

Napredak istraživanja svemira, prije svega planeta Sunčevog sustava koji su nam lakše dostupni u okviru razine današnje tehnologije postavlja logično pitanje: da li je moguće stvoriti rezervnu poziciju u slučaju da u nekom trenutku Zemlja ne bude pogodna za život? Današnja razina tehnologije i tempo kojom se ona razvija kolonizaciju drugih planeta pomiče iz znanstvene fantastike u znanstvenu realnost. Mars je jedan od mogućih izbora, ali uz znatna tehnološka ulaganja. Kako Mars gotovo nema atmosfere, površina Marsa je bez posebno konstruiranih nastambi nenaseljiva. O njegovim mineralnim resursima i potencijalnim zalihama vode (vjerojatno u obliku leda), a o kojima bi ovisio opstanak na Marsu znamo još vrlo malo.  Uz to postavljaju se brojna pitanja što se dogodilo Marsu prije više milijardi godina, zašto je nestala njegova atmosfera uključujući veliku vodu koja je tekla po površini.

Odgovor na ova i mnoga druga pitanja poput vrlo značajnog, da li je nekada bilo života na Marsu, ne možemo lako naći na njegovoj površini koja je neprestano izložena utjecajima iz svemira. Trebamo otići ispod površine, a za takva istraživanja ima izvrsnih mogućnosti i bez velikih količina opreme. Naime, kao i na Zemlji, na Marsu se nalaze brojne duboke i dugačke špilje i one predstavljaju perspektivu za traženje odgovora na sva postavljena pitanja.