Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

13.

Listopad

2021.

20:00

HIBRIDNO PREDAVANJE: Svemir kao važna tema u školskim kurikulumima i mogućnosti treninga astronauta u Hrvatskoj

U srijedu 13. listopada 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno Hibridno predavanje ”Svemir kao važna tema u školskim kurikulumima i mogućnosti treninga astronauta u Hrvatskoj“.

Predavač je doc.dr.sc. Dalibor Paar, s Fizičkog odsjeka, PMF – Zagreb.

Predavanje će biti moguće pratiti jedino putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

Svi zainteresirani mogu se pretplatiti (odnosno prijaviti besplatno) na naš YouTube kanal na kojem će se prenositi predavanje uživo,

ili prijaviti svoj dolazak isključivo na telefon 01 4851355 (ponedjeljkom ili utorkom od 10 do 12 sati – ograničen je broj posjetitelja predavanja). Prijave poslane e-mailom neće se uzeti u obzir.

VAŽNO: Napominjemo je prisustvovanje predavanju jedino moguće uz prikaz službene potvrde o cjepljenju/preboljenju (npr. EU digitalna Covid potvrda i sl.) ili negativan PCR ili BAT test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Kratki opis predavanja:

U ovom predavanju dotaknut ćemo se dvije teme. Prva je o perspektivama da se u Hrvatskoj izvodi dio treninga astronauta za svemirske misije. Predstaviti ćemo ideje programa CAVES Europske svemirske agencije. Druga tema vezana je uz obrazovanje. Kroz primjere ćemo ilustrirati zašto su teme vezane uz svemir koje značajno nedostaju u školskim kurikulumima izuzetno važne u kontekstu suvremenog znanstvenog obrazovanja u kome se naglasak stavlja na stjecanje znanja i vještina iz STEM područja. Svemirske tehnologije danas koristimo u značajnoj mjeri za proučavanje i razumijevanje našeg planeta. Upoznavanjem sa svemirskim temama djeca stječu znanja potrebna za suočavanje sa izazovima vezanim uz Zemlju. Upoznavanje sa činjenicom da je Zemlja u svemirskom kontekstu toliko jedinstvena ali i osjetljiva potiče dublja razmišljanja o tome kako naš planet učiniti sigurnijim i zdravijim mjestom za život i takvog ga ostaviti budućim generacijama.