Zvjezdarnica Zagreb logo

Sunday

5.

October

2008.

Održan 7. simpozij za zaštitu noćnog neba

U Bledu u Sloveniji je od 5. do 6. listopada održan 7. europski simpozij za zaštitu noćnog neba pod nazivom „Svjetlosno onečišćenje i globalno zatopljenje”. Na simpoziju je bilo prisutno preko dvjestotinjak znanstvenika, aktivista i astronoma koji su diskutirali o negativnim učincima svjetlosnog zagađenja, mjerama za smanjivanje svjetlosnog zagađenja i novim zakonskim regulativama. Na simpoziju su bili prisutni i neki prominetni političari kao Lojze Peterle, te poznati dark-sky aktivisti kao što je Robert L. Gent direktor IDAe (International Dark-Sky Association) iz Arizone.

Hrvatski astronomi iz Višnjana su prezentirali zanimljivu studiju o praćenju svjelosnog zagađenja u Istri (Željko Andreić, Korado Korlević et. al.) sa zaključkom da je jako svjelosno onečišćenje uzelo maha i u Hrvatskoj.

Od kaja kolovoza (točnije 30.8.2007) Slovenija je prva država svijeta koja zakonom regulira svjetlosno onečišćenje. U zakonu stoji da su sva rasvjetna tijela koja emitiraju svjetlo iznad horizontale nedopuštena. Nadamo se da će i hrvatska vlada jednom razmisliti o takvom zakonu, a u međuvremenu se slovenci bore da taj zakon prošire i na cijelu EU.

I ovaj simpozij u besprijekornoj organizaciji dokazuje veliku angažiranost slovenaca u pogledu svjetlosnog onečišćenja, a tu posebno zahvale idu Andreju Moharu bez kojega ovaj zakon, a ni simpozij nebi bio realiziran.

Više o ovom simpoziju možete doznati na stranicama simpozija www.darksky2007.si.
Na stranicama je također dostupna i kratka brošura o svjeslosnom onečišćenju koju možete skinuti ovdje.

Stranicu hrvatskih dark-sky aktivista (Croatian Dark Sky Blog) možete posjetiti na cdsa.blog.hr