Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2016.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2016.

Ove godine olimpijada će se održati u Indiji od 9. do 19. prosinca.

Odabir kandidata
Na Državnom natjecanju u Omišu od 9. do 11. svibnja 2016. godine, proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike u 2016. godini.

Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske su:

1. razred

Marija Kosić, SŠ Zvane Črnje, Rovinj
Vedran Radovanović, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb

2. razred

Marko Bermanec, XV. gimnazija, Zagreb
Fabijan Čakanić, XV. gimnazija, Zagreb
Ilija Srpak, I. gimnazija, Varaždin
Ivana Vukman, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik

3. razred

Josip Jerolim Banović, III. gimnazija, Split
Rino Čala, III. gimnazija, Split
Kim Janovski, XV. gimnazija, Zagreb
Petar Suman, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb

4. razred

Karlo Delić, III. gimnazija, Split
Lovorka Gajović, V. gimnazija, Zagreb
Ivan Jerčić, III. gimnazija, Split
Ino Lazar, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica
Filip Matković, Pazinski kolegij kl. gimnazija, Pazin
Grgur Palle, V. gimnazija, Zagreb
Karlo Šerbetar, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica

Kvalifikacijski test
U nedjelju, 29. svibnja 2016. g. s početkom u 11:00 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22 održano je izlučno testiranje pozvanih učenika za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Temeljem ostvarenih rezultata kao članovi Olimpijskog tima odabrani su: Grgur Palle, Ilija Srpak, Lovorka Gajović, Kim Janovski i Rino Čala, a kao prva zamjena Josip Jerolim Banović.

rjesenja-2016

Pripreme i pripremni kamp
Pripreme za učenike iz Zagreba redovito su se održavale četvrtkom navečer, dok su za učenike izvan Zagreba održavane po dogovoru vikendima. Glavni dio zajedničkih priprema održan je u Josipdolu od 19. do 23. srpnja, gdje su članovi olimpijskog tima rješavali teorijske i opažačke zadatke primjerene razine. Drugi dio zajedničkih priprema održan je 21. do 23. listopada u Avberu, Slovenija, zajedno s timovima iz Slovenije i Mađarske. Ondje su simulirani uvjeti poput onih na IOAA, a problemske zadatke sastavili su kolege iz Slovenije. Završni dio priprema održan je 13. studenog u planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Pripreme su vodili mr. sc. Ivan Romštajn i Damir Hržina, dipl. ing.

Odlazak na X. Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike u Bhubaneswar, Indija, od 9. do 19. prosinca 2016. godine

Od 9. do 19. prosinca 2016. g. održana je X. Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike (IOAA) u Bhubaneswaru, Indija, na kojoj je sudjelovalo petero učenika iz Hrvatske: Rino Čala, Lovorka Gajović, Kim Janovski, Grgur Palle i Ilija Srpak. Zadaci su kao i prošlih godina bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažački i timski. Kako bi se osigurala objektivnost natjecanja učenici i voditelji bili razdvojeni, a komunikacija među njima bila je onemogućena. Voditelji su sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva, te su nakon utvrđivanja konačne verzije prevodili tekstove zadataka na materinji jezik. Nakon što su učenici završili s rješavanjem određene skupine zadataka, voditeljima su dostavljene kopije učeničkih rješenja kako bi ih mogli pregledati i uložiti žalbu u slučaju da se ne slažu s ocjenom domaćina. Većina uočenih nepravilnosti uspješno je ispravljena, tako da učenici nisu bili zakinuti.

IOAA ekipa 2016. g.

Hrvatski olimpijski tim 2016. g. u Indiji. S lijeva na desno: Ivan Romštajn, Rino Čala, Lovorka Gajović, Kim Janovski, Ilija Srpak, Grgur Palle i Damir Hržina

Ove godine sudjelovao je rekordan broj timova (48) iz ukupno 41 države. Najbolje uspjehe od naših učenika polučili su Ilija Srpak osvojivši brončanu medalju, te Lovorka Gajović koja je osvojila posebnu pohvalu, dok je Grguru Palleu za pohvalu nedostajao samo 1 bod od ukupno 600. U timskom dijelu natjecanja, naša ekipa zauzela je 10. mjesto, s 40,5 ostvarenih bodova, od ukupno 50.

Olimpijada je bila dobro organizirana, te je po prvi put uvedena rasprava i glasovanje putem informatičkog sustava što je značajno skratilo vrijeme potrebno za raspravu o zadacima. Tijekom olimpijade organizirano je tri izleta, a jedan od njih bio je i posjet lokalitetu pod zaštitom UNESCO-a.

Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak i pripremu naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2016. godine, uz vlastita sredstva, sufinancirali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Grad Zagreb Gradski ured za odgoj, obrazovanje i sport.