Zvjezdarnica Zagreb logo

Wednesday

23.

December

2020.

20:00

ONLINE PREDAVANJE 23.12. (SRIJEDA):100. obljetnica Velike debate

U srijedu 23. prosinca 2020. godine, s početkom u 20 sati održat će se ONLINE popularno predavanje ”100. obljetnica Velike debate“.

Predavanje će biti moguće pratiti jedino putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

Također svi zainteresirani mogu se pretplatiti (odnosno prijaviti besplatno) na naš YouTube kanal na kojem će se prenositi predavanje uživo.

Predavač je Zvonimir Drvar – voditelj planetarija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Kratki opis predavanja:

U astronomiji pojam Velika debata označava sučeljavanje dvojice astronoma Harlowa Shapleya i Hebera Curtisa koje se odigralo 26. travnja 1920. u prirodoslovnom muzeju u Washingtonu. Glavna pitanja koja su obilježila debatu bila su vezana uz veličinu Mliječne staze i vidljivog svemira. Pojava spiralnih maglica na nebu za koje se kasnije ustanovilo da su udaljene galaksije zbunjivala je astronome zato što su se metode određivanja udaljenosti u svemiru tek počele razvijati. Shapley je smatrao da je Mliječna staza jedina galaksija u svemiru, a Curtis da su spiralne maglice zasebne galaksije izvan naše. U idućim godinama Edwin Hubble prvi je ustanovio udaljenost do jedne galaksije čime je zapravo odredio postojanje drugih galaksija izvan Mliječne staze. Ovo predavanje nas vraća sto godina unazad na teme koje su tad bile aktualne. Prisjetit ćemo se i ostalih važnih otkrića tih godina koja su doprinijela saznanjima koja su i danas aktualna.