Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

3.

Ožujak

2021.

20:00

ONLINE PREDAVANJE: Globalne klimatske promjene kroz geološku povijest i danas

U srijedu 3. ožujka 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno ONLINE predavanje ”Globalne klimatske promjene kroz geološku povijest i danas“.

Predavač je dr.sc. Nikola Biliškov, s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Predavanje će biti moguće pratiti jedino putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

Također svi zainteresirani mogu se pretplatiti (odnosno prijaviti besplatno) na naš YouTube kanal na kojem će se prenositi predavanje uživo.

Kratki opis predavanja:

Znanost je oduvijek praćena poricanjem, tako da primjere poricanja i iskrivljavanja znanstvenih spoznaja možemo pronaći u svim znanstvenim područjima i disciplinama. No, poricanje znanosti poprima svoje ozbiljne oblike kad se ono odnosi na spoznaje što na bilo koji način utječu na kvalitetu našeg života. U tom su smislu vrlo ilustrativna poricanja klimatskih promjena. Ovo predavanje će kao ilustrativan primjer poricanja klimatskih promjena uzeti jedan od uvriježenih mitova, konkretno onaj koji kaže da su se klimatske promjene oduvijek događale zbog prirodnih procesa (što je istina) pa su zato i aktualne klimatske promjene prirodan proces (što je kriv zaključak). Razmotrit ćemo povijesne klimatske promjene i usporediti ih s aktualnima. Pokušat ćemo odgovoriti i što znanost kaže o poricanju znanstvenih činjenica i njegovim uzrocima.