Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

15.

Prosinac

2021.

20:00

HIBRIDNO PREDAVANJE: Postoje li druge civilizacije poput naše?

U srijedu, 15. prosinca 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno Hibridno predavanje ”Postoje li druge civilizacije poput naše?“.

Predavač je Doc.dr.sc. Marko Horvat, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu.

Predavanje će biti moguće pratiti uživo putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

ili možete prijaviti svoj dolazak na telefon 01 4851355 (ponedjeljkom ili utorkom od 10 do 12 sati – ograničen je broj posjetitelja predavanja).

VAŽNO: Napominjemo da je prisustvovanje predavanju jedino moguće uz prikaz potvrde o cijepljenju, negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati ili da je osoba preboljela CoV-19 u proteklom periodu od godine dana.

Kratki opis predavanja:

Jedno od najstarijih i najzanimljivijih pitanja u znanosti, koja su još uvijek ostala bez odgovora, jest da li je naša civilizacija jedina u lokalnom svemiru. Ostvareni stupanj razvoja neizbježno definira tehnologije kojima možemo detektirati postojanje života ili industrijskih civilizacija van sunčevog sustava. Mogućnost spektroskopske analize atmosfere planeta u orbitama drugih zvijezda i razina osvjetljenja njihove površine otvaraju nam nove mogućnosti za odgovor na postavljeno pitanje. Unatoč napretku u izradi astronomskih instrumenata, numeričke simulacije ostaju važan alat u rukama znanstvenika. Kolika je mogućnost da je nastanak života zapravo česta pojava, ali da su napredne tehnološke civilizacije vrlo rijetke?