Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2012.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2012.

Ove godine olimpijada će se održati u Brazilu od 4. do 14. kolovoza.

Odabir kandidata
Na Državnom natjecanju u Rovinju 6. do 9. svibnja 2012. godine, proveden je odabir kandidata za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike.

Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske su:

1. razred

Nikolina Vučenović, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
Stella Vješnica, III. gimnazija, Split

2. razred

Klaudija Molnar, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica
Drago Plečko, XV. gimnazija, Zagreb

3. razred

Jure Bacelj, III. gimnazija, Split
Mirna Barać, III. gimnazija, Split
Bruno Gavranović, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
Marko Kovačević, XV. gimnazija, Zagreb
Suraja Poštić, V. gimnazija, Zagreb

4. razred

Anna Andreikanich, PŠV Prelog, Zagreb
Ana Škaro, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
Luka Turić, SŠ August Šenoa, Garešnica

Kvalifikacijski test
U subotu, 19. svibnja 2012. g. s početkom u 11:30 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22 održano je izlučno testiranje gore navedenih učenika za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Temeljem ostvarenih rezultata na pripremni kamp pozvani su: Anna-Khrystyna Andreikanich, Bruno Gavranović, Marko Kovačević, Drago Plečko i Suraja Poštić.

Kvalifikacijski test – pitanja
Kvalifikacijski test – rješenja
Prilozi

Pripreme olimpijaca odvijale su se u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb od 22. lipnja do 13. srpnja 2012. godine i na njima su mogli sudjelovati i ostali kandidati pozvani na kvalifikacijski

Odlazak na VI. Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike u Vassouras, Brazil, od 4. do 14. kolovoza.

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je petero učenika iz Hrvatske: Anna-Khrystyna Andreikanich, Bruno Gavranović, Marko Kovačević, Drago Plečko i Suraja Poštić.
Zadaci su bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažačk i timski. Natjecanje je održano u Vassourasu. Voditelji, koji su recenzirali i prevodili zadatke na materinji jezik, i učenici bili su odvojeni i fizički i komunikacijski, te je time osigurana potpuna regularost natjecanja.
Zahvaljujući obavljenim pripremama na Zvjezdarnici Zagreb učenici su znalački rješavali postavljene im astronomske zadatke i probleme, a njihov trud uložen tijekom priprema i samostalnog rada bio je nagrađen dobrim rezultatima, od kojih treba istaknuti posebne pohvale koje su osvojili Anna-Khrystyna Andreikanich, Marko Kovačević i Bruno Gavranović.
Organizator je sudionicima omogućio nekoliko izleta u okolici Vassourasa i u Rio de Janeiru. Smještajni i radni uvjeti za učenike i voditelje bili su na vrhunskom svjetskom nivou te domaćinima dugujemo punu zahvalnost.

Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2012. godine, uz vlastita sredstva, sufinancirali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Grad Zagreb Gradski ured za Odgoj, obrazovanje i sport , Hrvatsko astronomsko društvo , Ured Predsjednika RH , Gimnazija Antuna Vrančića , V. gimnazija Zagreb , Grad Vodice , CULMENA d.o.o. i Europosredovanje d.o.o.