Zvjezdarnica Zagreb logo

Wednesday

5.

October

2022.

20:00

Kako i gdje su nastali kemijski elementi teži od željeza?

U srijedu, 5. listopada 2022, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se javno predavanje ”Kako i gdje su nastali kemijski elementi teži od željeza?“.

Predavač je mag.phys. Ante Ravlić, s Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Odjela za fiziku Sveučilišta u Zagrebu.

Kratki opis predavanja:

Nukleosinteza – stvaranje kemijskih elemenata, je krenula jednom kada se svemir dovoljno ohladio da je mogao nastati deuterij (vezano stanje protona i neutrona). No nedugo nakon Velikog praska tzv. primordijalna nukleosinteza završava formacijom tek lakših jezgara poput litija i berilija. Sljedeći korak u nukleosintezi je zbilja nevjerojatan. Odvija se u unutrašnjosti zvijezda  i zahtjeva vezanje 3 helij-4 jezgre u ugljik-12. Tijekom životnog ciklusa zvijezda formiraju se ostali kemijski elementi sve do željeza koje predstavlja nuklearni pepeo – nukleosinteza u zvijezdama prestaje. No, što je s elementima težim od željeza ?

Jedna polovica elemenata težih od željeza je nastala relativno mirnom apsorpcijom neutrona u unutrašnjosti crvenih divova. Druga polovica koja uključuje teške stabilne jezgre poput zlata i uranija svoje postojanje duguje najekstremnijim nebeskim pojavama – eksplozijama supernova i stapanjima neutronskih zvijezda. Iako vrlo rijetke, ove pojave omogućuju potrebne uvjete za formaciju teških elemenata. No, sami mehanizmi odvijanja nukleosinteze u ovim okruženjima nisu u potpunosti poznati te su jedna od “hot” tema u području nuklearne astrofizike.