Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2018.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2018.

Odabir kandidata
Dana 10. svibnja 2017. godine na Državnom natjecanju iz astronomije
proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji sudjeluju u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike u 2017. i 2018. godini.

Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske su:

1. razred (sada 2. razred)

Neva Dobrić, XV. gimnazija, Zagreb
Filip Fabris, Srednja škola Zvane Črnje, Rovinj
Patrik Kukić, XV. gimnazija, Zagreb

2. razred (sada 3. razred)

Leon Bedeković-Arnaut, Gimnazija Fran Galović, Koprivnica
Marija Kosić, Srednja škola Zvane Črnje, Rovinj
Domagoj Perković, III. gimnazija, Split
Aurora Vareško, Gimnazija Pula, Pula

3. razred (sada 4. razred)

Marko Bermanec, XV. gimnazija, Zagreb
Aleksandra Saša Božović, I. gimnazija, Varaždin
Petra Brčić, III. gimnazija, Split
Vilim Lendvaj, XV. gimnazija, Zagreb
Filip Marijanović, XV. gimnazija, Zagreb
Ante Režić, Elektrotehnička škola Split, Split
Josip Skender, I. gimnazija, Varaždin
Ilija Srpak, I. gimnazija, Varaždin
Josip Svalina, Elektrotehnička škola Split, Split

Kvalifikacije
Kvalifikacije su se sastoje od dva dijela. Prvi (i neobavezni) dio je sudjelovanje na Sankt Peterburškoj astronomskoj olimpijadi (SPAO) koja nosi do 10% od ukupno mogućih bodova. Drugi dio je završni test koji nosi do 90% od ukupno mogućih bodova. Završno kvalifikacijsko testiranje održano je u nedjelju 25. ožujka 2018. g. s početkom u 13h u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, 3.kat.

Kvalifikacijski test

U nedjelju, 25. ožujka 2018. g. s početkom u 13:00 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22 održano je izlučno testiranje gore navedenih učenika za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Temeljem ostvarenih rezultata za članove Olimpijskog tima odabrani su: Petra Brčić, Neva Dobrić, Patrik Kukić, Domagoj Perković i Ilija Srpak, te Marija Kosić kao prva zamjena.

teorija rjesenja-2018
praktični rjesenja-2018
prilog 1
prilog 2

Pripreme i pripremni olimpijski kamp

Pripreme za učenike iz Zagreba redovito su se održavale četvrtkom navečer, dok su za učenike izvan Zagreba održavane po dogovoru vikendima. Glavni dio zajedničkih priprema održan je u Zanki, Mađarska od 1.9. do 8.9.2018. g. u sklopu III. IWAA u organizaciji Hrvatskog astronomskog društva i Zvjezdarnice Zagreb. Ondje su uz predavanja simulirani uvjeti poput onih na IOAA. Dodatne pripreme održane su 20. listopada u planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, dok je završni dio proveden u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb 29. – 31. listopada od 9 do 12 h.

Odlazak na XII. Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike, Peking, Kina, od 3. do 12. studenog 2018. godine.

Od 3. do 12. studenog 2018. g. održana je XII. Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike (IOAA) u Pekingu, Kina, na kojoj je sudjelovalo petero učenika iz Hrvatske: Petra Brčić, Neva Dobrić, Patrik Kukić, Domagoj Perković i Marija Kosić (učenik Ilija Srpak nije bio u mogućnosti sudjelovati).

Zadaci su kao i prošlih godina bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažački i timski. Kako bi se osigurala objektivnost natjecanja učenici i voditelji bili su razdvojeni, a komunikacija među njima bila je onemogućena. Voditelji su sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva, te su nakon utvrđivanja konačne verzije prevodili tekstove zadataka na materinji jezik. Nakon što su učenici završili s rješavanjem određene skupine zadataka, voditeljima su dostavljene kopije učeničkih rješenja kako bi ih mogli pregledati i uložiti žalbu u slučaju da se ne slažu s ocjenom domaćina. Ove su godine, kao i prošle, učenici bili u prilici vidjeti svoje testove prije žalbi. Većina uočenih nepravilnosti uspješno je ispravljena, tako da učenici nisu bili zakinuti.
Ove godine sudjelovalo je ukupno 44 timova iz 37 država i 195 učenika. Najbolji uspjeh od naših učenika ostvario je Domagoj Perković osvojivši pohvalu. U timskom dijelu natjecanja timovi su bili sastavljeni od učenika iz različitih država da bi se vidjelo kako međusobno surađuju.

IOAA ekipa 2018. g.

Hrvatski olimpijski tim 2018. g. u Kini. S lijeva na desno: Damir Hržina,Neva Dobrić, Domagoj Perković, Petra Brčić, Patrik Kukić, Maria Kosić i Ivan Romštajn

Olimpijada je bila dobro organizirana, a domaćine možemo posebno pohvaliti jer je prilikom ocjenjivanja testova, ukupno gledano, bilo izuzetno malo korekcija. Tijekom olimpijade organizirana su po dva jednodnevna izleta, posebno za učenike i posebno za voditelje.

Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak i pripremu naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2018. godine, uz vlastita sredstva, sufinancirali su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Grad Zagreb Gradski ured za odgoj i obrazovanje. Dodatnu potporu programu pružilo je Hrvatsko astronomsko društvo.