Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

19.

Svibanj

2021.

20:00

ONLINE PREDAVANJE: Oblici izvanzemaljskih površina

U srijedu 19. svibnja 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno ONLINE predavanje ”Oblici izvanzemaljskih površina“.

Predavač je Zoran Knez, Zvjezdano selo Mosor, Split.

Predavanje će biti moguće pratiti jedino putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

Također svi zainteresirani mogu se pretplatiti (odnosno prijaviti besplatno) na naš YouTube kanal na kojem će se prenositi predavanje uživo.

Kratki opis predavanja:

Do izuma dalekozora, najveća tijela u Sunčevom sustavu vidljiva na nebu Zemlje, bila su za ljude tek sjajne točke svjetla. Da ona manja, koja ne vidimo prostim okom, uopće postoje, nije još ni naslućivano. Kada su se, međutim, planeti u okularima teleskopa počeli javljati kao diskovi konačnih promjera, zvjezdoznanci su na njima stali uočavati tvorbe različitih oblika, svjetlina i boja. Točke svjetla na nebu su time postale svjetovi nalik Zemlji, s čvrstim površinama složenih tekstura. U naše doba, pak, svemirske letjelice koje su posljednjih desetljeća posjećivale druga tijela Sunčevog sustava, pokazale su da te površine prekrivaju planine, ravnice, klanci i drugi geološki oblici, ponekad slični ovima na Zemlji, ali ponekad i jako različiti od njih.