Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

23.

Veljača

2022.

20:00

Novosti sa CERN-a: je li Higgsov bozon još uvijek živ?

U srijedu, 23. veljače 2022., u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno Hibridno predavanje ”Novosti sa CERN-a: je li Higgsov bozon još uvijek živ?“.

Predavač je dr.sc. Vuko Brigljević, s Instituta Ruđer Bošković.

Predavanje će biti moguće pratiti uživo putem video prijenosa na našem kanalu: YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb

ili možete prijaviti svoj dolazak na telefon 01 4851355 (ponedjeljkom ili utorkom od 10 do 12 sati – ograničen je broj posjetitelja predavanja).

VAŽNO: Napominjemo da je prisustvovanje predavanju jedino moguće uz prikaz potvrde o cijepljenju, negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati ili da je osoba preboljela CoV-19 u proteklom periodu od godine dana.

Kratki opis predavanja:

Skoro 10 godina je prošlo otkad je na CERN otkriven Higgsov bozon. Zahvaljujući izvanrednom radu akceleratora i detektora, znanstvenici su od tada prikupili i analizirali ogromnu količinu podataka. Što su njima sve otkrili? Je li Higgsov bozon još uvijek s nama? Što možemo o njemu danas tvrditi? Ima li i novih otkrića? Na ta i druga pitanja ćemo pokušati odgovoriti u predavanju. Prije 2 godine, Hrvatska se još uže povezala u CERN-ovu obitelj postavši pridružena članica CERN-a. Također će se predstaviti kakve nove mogućnosti taj korak otvara hrvatskim znanstvenicima, studentima i gospodarstvu.