Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

29.

Studeni

2023.

20:00

OTON KUČERA (1857.-1931.) – predavanje povodom stodvadesete obljetnice Zvjezdarnice na Popovu tornju

U srijedu 29. studenog 2023. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje ”OTON KUČERA (1857.-1931.) – predavanje povodom stodvadesete obljetnice Zvjezdarnice na Popovu tornju “.

Predavač je Tatjana Kren.

Ulaz slobodan.

Kratki opis predavanja:

Da nije bilo Otona Kučere nedvojbeno je da ne bi bilo niti astronomskog opservatorija na Popovu tornju 1903. godine. Morao je uporno, hrabro i uspješno prebroditi sve postavljane prepreke da bi, podržan od svojih kolega u Hrvatskom prirodoslovnom društvu uspio u svojoj viziji.

Nije jednostavno niti pretpostaviti koliko bi Hrvatska, da nije bilo Kučere, još morala čekati svoju Zvjezdarnicu po uzoru na europske zvjezdarnice. Stoga je Oton Kučera zaslužio posebnu pozornost, kao začetnik, osnivač i uspješan organizator projekta Zvjezdarnice koja ove godine slavi 120. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja na razvitku amaterske i profesionalna astronomije te služenju građanima u upoznavanju nebeskih ljepota.

Nakon predavanje Tatjana Kren i Branko Hanžek, prigodno će obilježiti i 10. obljetnicu izlaska iz tiska knjige “Oton Kučera (1857.-1931.) – Per aspera ad astra (Po trnju do zvijezda)”.