Zvjezdarnica Zagreb logo

Srijeda

19.

Veljača

2020.

20:00

Otkriće fotona najviših energija u provali gama-zračenja

U srijedu 19. veljače 2020. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje ”Otkriće fotona najviših energija u provali gama-zračenja“.

Predavač je dr.sc. Dario Hrupec, s Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku.

Ulaz slobodan.

Kratki opis predavanja:

Nakon više od dva desetljeća predanog traganja Čerenkovljevi teleskopi MAGIC, smješteni na opservatoriju na La Palmi, ostvarili su svoj krajnji cilj: detektirali su fotone vrlo visokih energija iz jedne spektakularne kozmičke eksplozije nazvane GRB 190114C. Otkriće je ostvareno u siječnju
2019. godine, a rezultate je u studenom 2019. objavio prestižni znanstveni časopis Nature. U predavanju će biti predstavljeni teleskopi MAGIC: njihova kratka povijest, osnovna načela rada i doprinos hrvatskih astrofizičara. Konačno, bit će pokazano što smo o provalama gama-zračenja dosad znali, a što smo spoznali iz MAGIC-ove detekcije događaja GRB 190114C.

O predavaču:
Dario Hrupec docent je na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom. Član je međunarodnih kolaboracija MAGIC i CTA. Autor je više srednjoškolskih udžbenika iz fizike te dviju znanstveno-popularizacijskih knjiga: “Protiv nadnaravnoga” i “Ažurirani svemir”. U ime Hrvatskog prirodoslovnog društva niz godina organizira i vodi ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja “Priroda uživo”.