Zvjezdarnica Zagreb logo

Popularizacijski programi od 2013. do 2023.

Popularizacija astronomije na Zvjezdarnici aktivno je provođena u širokom obujmu poput: prijema školskih grupa i građana, održavanja javnih predavanja u prostoru Zvjezdarnice i na drugim lokacija, izložbama, sudjelovanjem u različitim radio i televizijskim emisijama, priređivanjem priloga i obavijesti za tiskane i druge medije, informiranje javnosti putem internetske stranice Zvjezdarnice. Također, prigodom posebnih astronomskih događaja, organizirana su opažanja neba i prigodna predavanja za građanstvo na javnim mjestima.
Tradicionalna javna znanstveno-obrazovna predavanja iz astronomije i srodnih prirodnih i tehničkih znanosti održavana su redovito srijedom navečer – “Popularna srijeda”. Namijenjena su najširem krugu slušatelja, a teme su najčešće prilagođene aktualnim zbivanjima u kozmologiji, astrofizici i astronautici. Predavanja su popraćena multimedijalnim projekcijama i promatranjima nebeskih tijela teleskopom. Prema potrebi, popularno-znanstvena predavanja održavana su i drugim danima, obično prigodom zanimljivih nebeskih pojava (kometi, pomrčine i sl.), a često su organizirana i u drugim mjestima Republike Hrvatske. Uobičajeno se održavaju dva do tri predavanja mjesečno (tijekom akademske godine) s pozvanim predavačem (znanstvenikom ili stručnjakom). S obzirom da se za ovu aktivnost angažiraju vanjski predavači, znanstvenici i eksperti, možemo reći da su ona na zavidnoj razini, revijalnog karaktera i vrlo uspješna, što potvrđuje veliki odaziv građana i mladih. Unatoč činjenici da su danas znanstvene informacije lako dostupne putem različitih medija (primjerice interneta), ipak je živa riječ i mogućnost diskusije s predavačem puno privlačnija i sveobuhvatnija. Obavijesti o predavanjima nalaze se na internetskoj stranici Zvjezdarnice i dostavljaju se javnim medijima. Neke od prezentacija koje upotrebljavaju predavači postavljene su na našu stranicu i mogu se slobodno preuzeti. Nakon predavanja za posjetitelje je organizirano promatranje neba (u slučaju povoljnih meteoroloških prilika). U prilogu navodimo popis javnih popularno-znanstvenih predavanja održanih na Zvjezdarnici u posljednjih deset godina.
Navedena su i javna predavanja na drugim lokacijama, uključujući i ona održana u školama, knjižnicama, te u sklopu posebnih javnih popularizacijskih programa (poput Festivala znanosti, 10 dana astronomije Daruvar, Noć pod zvijezdama na Ruđeru, Dani meteorita Križevci i sl.). Opažanja neba su upriličena za vedrih večeri uz stručne voditelje, uglavnom: utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom navečer. U prosjeku je bilo stotinjak osoba tjedno koje su posjetile Zvjezdarnicu u večernjim terminima radi opažanja neba uz stručna objašnjenja. Naglasimo da je broj posjetitelja bio znatno smanjen tijekom trajanja COVID-19 pandemije, godine 2020. i 2021., ali se već tijekom 2022. na veliko zadovoljstvo, dolazak posjetitelja vratio na stare brojke. Također tijekom potresa 29. prosinca 2020. došlo je do oštećenja na betonskom postolju na koje je učvršćen stup glavnog teleskopa Zvjezdarnice. Iz mjera predostrožnosti i radi očuvanja opreme, demontirana je cijev teleskopa s optikom i protu-utezima. Međutim, demontaža automatske montaže i metalnog postolja je zahtjevnija jer je potrebna manja skela i mehanička dizalica. Sanacija montaže je još uvijek u procesu.

Školske grupe primane su prema prethodnoj najavi i u sklopu uredovnog vremena. Iznimno, ako se radi o školskoj grupi iz udaljenijih područja, prijem se obavlja i izvan uredovnog vremena. Svakoj školskoj grupi održi se jednosatno predavanje, uz razgledavanje Zvjezdarnice i promatranje neba teleskopom. Ovaj tradicijski oblik djelatnosti bitno doprinosi popularizaciji znanosti u školama i čini značajan kulturni sadržaj u ponudi Grada Zagreba. Posebna pažnja posvećena je grupama s posebnim potrebama, kao i onima što promiču ljudska prava, ravnopravnost spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoju civilnog društva.
U posljednjih deset godina Zvjezdarnicu je posjetilo 447 grupa školske djece i 60 posebnih grupa, što je oko 20 000 učenika. U istom razdoblju djelatnici Zvjezdarnice 142 puta su sudjelovali u emisijama za popularizaciju znanosti na radiju i televiziji, a cijelo vrijeme Zvjezdarnica je služila kao javni servis medijima za bilo kakve informacije ili objašnjenja iz područja astronomije i srodnih znanosti.
Postavljeno je i pet zanimljivih izložbi. U srijedu, 23. travnja 2014., u suorganizaciji s knjižnicom “Vladimir Nazor” u Zagrebu, u sklopu programa “Noć knjige”, otvorena je astronomska izložba s izdanjima Zvjezdarnice. Prigodom otvaranja izložbe Mile Karlica održao je predavanje na temu “Gdje smo u svemiru?”.

U Sesvetama, u suorganizaciji s knjižnicom Sesvete, od 25. studenoga 2015. do 10. siječnja 2016., postavljena je izložba naziva “Zvjezdano nebo”. U suradnji s Poljskom kulturnom udrugom „Mikolaj Kopernik“, u subotu, 18. veljače 2017., otvorena je izložba “Dani s Kopernikom“, u Galeriji PKU „Mikolaj Kopernik“, Zagreb.

U utorak, 20. lipnja 2017. na Zvjezdarnici je otvorena izložba “Životinje u svemiru“, u suradnji s Astronomskim društvom “Kumova Slama” iz Daruvara. Izložba je bila dostupna posjetiteljima do 2. listopada 2017.

U prostorijama Zvjezdarnice 18. prosinca 2019. otvorena je izložba pod nazivom “IMPAKTORI, IMPAKTI, IMPAKTNI KRATERI I NJIHOVE POSLJEDICE”, autora Tihomira Marjanca, Marine Čalogović i Karla Bermanca. Izložba je zatvorena krajem listopada 2020. godine.

Redovita su bila izvještavanja javnosti putem različitih medija. Informiranje javnosti bilo je intenzivnije tijekom epidemioloških mjera kada su informacije građanima pružane i izvan uredovnog vremena (telefonski i elektroničkom poštom).

Popis javnih popularno-znanstvenih predavanja održanih na Zvjezdarnici

15. siječnja 2014.; “Mliječna staza”; Damir Lozovina
22. siječnja 2014.; “Istraživanje Sunca i zvijezda na Opservatoriju Hvar”; Jaša Čalogović, dipl. ing.
29. siječnja 2014.; “Pokretni laboratoriji Sunčeva sustava “; dr.sc. Goran Hudec
12. veljače 2014.; “Što nam Voyageri šapuću iz svemira?”; dr.sc. Vladis Vujnović
19. ožujka 2014.; “Je li u Mliječnoj stazi postoje milijarde drugih planeta”; Ante Radonić
26. ožujka 2014.; “Stvaranje svemira”; dr.sc. Mladen Martinis
2. travnja 2014.; “Radovi Ruđera Boškovića”; akademik Žarko Dadić.
Ujedno predstavljena knjiga “Radovi Ruđera Boškovića iz teorijske astronomije i nebeske mehanike” autora Žarka Dadića, koju je objavila Sveučilišna knjižara u Zagrebu.
16. travnja 2014.; “Nebo kao sastavnica okoliša”; dr.sc. Nikola Biliškov
23. travnja 2014.; “Klima i svemir”; Akademik Vladimir Paar
30. travnja 2014.; “SETI – potraga za vanzemaljskim civilizacijama”; dr.sc. Marko Horvat
7. svibnja 2014. ; “Komparativna planetologija – Što je to?”; akademik Vladimir Bermanec
21. svibnja 2014.; “Laserska interferometrija i gravitacijski valovi”; dr.sc. Silvije Vdović
28. svibnja 2014.; “Marsohod – prošlost i budućnost na Marsu”; Ogren Variola, prof.
4. lipnja 2014.; “Uživo iz stratosfere”; Uroš Todorović Mikšaj, dipl. ing.
11. lipnja 2014.; “Kristalografske zvijezde”; dr.sc. Ognjen Milat
10. rujna 2014.; “Tropska klima na Marsu“; Ogren Variola, prof.
24. rujna 2014.; “Velika izumiranja”; Marko Šimac, dipl ing.
1. listopada 2014.; “Hrvatska Meteorska Mreža (HMM)“; dr.sc. Željko Andreić
15. listopada 2014.; “Što učiniti da nas znanje ne zavede?”; dr.sc. Vladis Vujnović
22. listopada 2014.; “Prozori u svemir”; Boris Štromar
29. listopada 2014.; “Uspon fizičke kozmologije“; dr.sc. Dario Hrupec
5. studenoga 2014.; „Tamna tvar“; Nikola Beran, dipl. ing.
12. studenoga 2014.; “Znanstveno fantastična stvarnost“; Sandrino Požežanec
5. prosinca 2014.; “COMETS SECRETS – Tajne repatica”; – predavanje povodom obilježavanja 111. obljetnice Zvjezdarnice; prof.dr.sc. Arnold Hanslmeier, Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie, Graz, Austrija
10. prosinca 2014.; “Hrvatska u svemiru“; dr.sc. Slobodan Danko Bosanac
21. siječnja 2015.; “Astronomkinje u povijesti”; dr.sc. Hrvoje Gračanin
4. veljače 2015.; “Nastanak i razvoj života”; Ogren Variola, prof.
18. veljače 2015. ; “Super-masivne crne rupe”; dr.sc. Ana Babić
11. ožujka 2015.; “Misija Rosetta i njen doprinos znanosti”; Ante Radonić
18. ožujka 2015.; “Sunčevi koronini izbačaji – svemirske oluje”; Mateja Dumbović, dipl. ing.
25. ožujka 2015.; “Izumiranje dinosaura; mitovi i stvarnost”; dr.sc. Aleksandar Mezga
15. travnja 2015.; “ENERGIJA SVEMIRA i njezino očitovanje u raznim oblicima postojanja”; dr.sc. Mladen Martinis
6. svibnja 2015.; “Fizika elementarnih čestica nakon zadnjih otkrića na CERN-u: gdje smo stigli”; dr.sc. Vuko Brigljević
13. svibnja 2015.; “Tamna materija i tamna energija – povratak pete temeljne sile?”; dr.sc. Davor Horvatić
20. svibnja 2015.; “SETI – kozmička šutnja?”; dr.sc. Marko Horvat
30. rujna 2015.; “Najnovija istraživanja Sunčeva sustava”; Ante Radonić
16. rujna 2015.; “Nerješive svemirske tajne”; akademik Vladimir Paar
14. listopada 2015.; “Kako je spektralna klasifikacija rastumačila kemijski sastav Sunca i zvijezda”; dr.sc. Vladis Vujnović
21. listopada 2015.; “Tamo gdje se zvijezde vide najbolje”; dr.sc. Dario Hrupec
28. listopada 2015.; “Zvuk – svuda oko nas”; doc. dr.sc. Antonio Petošić
4. studenoga 2015.; “Duga na Zemlji – u svim vidovima, bojama i redovima”; dr.sc. Ognjen Milat
11. studenoga 2015.; “Zašto u svemiru ima dovoljno ugljika i kisika za nastanak života?”;
dr.sc. Neven Soić
18. studenoga 2015.; “Geološke pojave u Sunčevom sustavu”; mag. geol. Zvonimir Drvar
11. prosinca 2015.; “Observations of the Solar Atmosphere”; – predavanje povodom obilježavanja 112. obljetnice Zvjezdarnice; prof.dr.sc. Arnold Hanslmeier, Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie,, Graz, Austrija

3. veljače 2016.;  Asteroidi – blefiranje ili realna opasnost?”; Stefan Cikota
17. veljače 2016.; “Katastrofe u svemirskim programima”; Ogren Variola
24. veljače 2016.; “Svemirska prašina i meteori”; dr.sc. Nikola Biliškov
2. ožujka 2016.; “Kometi – zvijezde repatice”; Boris Štromar
16. ožujka 2016.; “GAIA i galaksija”; Damir Lozovina
23. ožujka 2016.; “Potvrda gravitacijskih valova”; dr.sc. Silvije Vdović
30. ožujka 2016.; “Procvjetao prvi cvijet u svemiru”; dr.sc. Boris Duralija
20. travnja 2016.; “Zablude o smaku svijeta”; mag. prim. kem. Marko Šimac
4. svibnja 2016.; “Ponovo u stratosferi”; Uroš Todorović Mikšaj, dipl. ing.
11. svibnja 2016.; “Vidimo li konačno novu fiziku?”; dr.sc. Davor Horvatić
18. svibnja 2016.; “Doprinos Ruđera Boškovića astronomiji”; dr.sc. Roman Brajša
25. svibnja 2016.; “Život kao svemirska pojava”; dr.sc. Nenad Raos
1. lipnja 2016.; “Uzburkani svemir”; Antun Radonić
15. lipnja 2016.; “Dvojni zvjezdani sustavi”; Domagoj Petrić
29. lipnja 2016.; “Tajne gravitacije”; prof. dr.sc Slobodan Danko Bosanac
12. listopada 2016.; “Kako je Pickering otkrio proto-vodik (koji to nije)”; dr.sc. Vladis Vujnović
26. listopada 2016.; “Knut Lundmark – panorama Kumove slame”; dr.sc. Goran Ivanišević
2. studenoga 2016.; “Tamna strana svemira”; Monika Erceg
9. studenoga 2016.; “Svemirska staklena kiša – tektiti”; dr.sc Tihomir Marjanac
10. studenoga 2016.; “Cosmogenic radionuclides – the quest of studying the solar activity over past 10,000 years”; Dr. Konstantin Herbst, Christian-Albrechts University in Kiel, Department of Extraterestial Physics
2. prosinca 2016.; “What is an Earthlike planet”; – predavanje povodom obilježavanja 113. obljetnice Zvjezdarnice; prof.dr.sc. Arnold Hanslmeier, Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie, Graz, Austrija
7. prosinca 2016.; “Kratki pogled preko međuzvjezdane ograde”; dr.sc. Marko Horvat
14. prosinca 2016.; “Astronomski turizam”; Boris Štromar, dipl.ing.
15. veljače 2017.; “Perspektive svemirske komunikacije bazirane na laserima”; dr.sc. Silvije Vdović
22. veljače 2017.; “Život na Zemlji i u svemiru”; dr.sc. Nikola Biliškov
8. ožujka 2017.; “Istraživanja drugih planeta: znanstvena znatiželja ili priprema odstupnice za čovječanstvo”; doc.dr.sc. Dalibor Paar
15. ožujka 2017.; “Naša galaksija očima Gaia-e”; Damir Lozovina
22. ožujka 2017.; “Što ima novo na CERN-u: od Higgsovog bozona do potrage za tamnom tvari”; dr.sc. Vuko Brigljević
29. ožujka 2017.; “Astronomija golim okom”; dr.sc. Željko Andreić
5. travnja 2017.; “Kako su određene udaljenosti u Sunčevom sustavu?”; Zvonimir Drvar, mag. geol., mag. educ. geogr.
26. travnja 2017.; “Tragom velikih izumiranja”; Marko Šimac, mag. prim. kem.
3. svibnja 2017.; “Znanost u Hollywoodu”; Sandrino Požežanac
10. svibnja 2017.; “Svemirska era čovječanstva”; Ante Radonić
17. svibnja 2017.; “Umjetna inteligencija u astrofizici”; dr.sc. Davor Horvatić
7. lipnja 2017.; “Pomoć znanosti iz naslonjača”; Luka Marinović
14. lipnja 2017.; “Svemirske zablude”; Ogren Variola, prof. geogr.
13. rujna 2017.; “Svemirske pećnice: nastanak i nestanak elemenata”; dr.sc Matko Milin
20. rujna 2017.; “Prva gravitacijska leća u visokoenergijskom gama-području”; dr.sc Dario Hrupec
18. listopada 2017.; “Tajanstvena tišina”; dr.sc Marko Horvat
25. listopada 2017.; “Misija NASA-ine svemirske letjelice Cassini”; Zoran Knez
15. studenoga 2017.; “Sunce i globalno zatopljenje”; prof. dr.sc Vladis Vujnović
22. studenoga 2017.; “Buka okoliša na Zemlji i drugim svjetovima”; doc. dr. sc. Antonio Petošić
29. studenoga 2017.; “Izazovi putovanja svemirom”; prof. dr.sc Slobodan Danko Bosanac
5. prosinca 2017.; ” From Exoplanets to Gravity waves – the last 25 years in Astrophysics “; – predavanje povodom obilježavanja 114. obljetnice Zvjezdarnice; prof.dr.sc. Arnold Hanslmeier, Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie,, Graz, Austrija
17. siječnja 2018.; “Aktivne galaktičke jezgre”; Monika Erceg
21. veljače 2018.; “Pogled prema asteroidima”; Domagoj Pertić, dipl. ing.
28. veljače 2018.; “Astrokemija ili molekularna astrofizika”; dr.sc. Nikola Biliškov
7. ožujka 2018.; “Svemirske misije u 2018. godini”; Ante Radonić
14. ožujka 2018.; “Lovci na pomrčine”; Boris Štromar, dipl. ing.
21. ožujka 2018.; “Kako mjerimo svemirske udaljenosti?”; Zvonimir Drvar, mag. geol., mag. educ. geogr.
28. ožujka 2018.; “Ciklus Sunčeve aktivnosti”; dr.sc. Roman Brajša
15. ožujka 2018.; Predavanje o Kopernikovom sunčanom satu; “The Solar Dial in the Olsztyn Castle: Its Construction and Relation to Copernicus”; dr.sc. Jacek P. Szubiakowski, Olsztynu, Poljska
11. travnja 2018.; “Nova dimenzija astronomije”; dr.sc. Silvije Vdović
12. travnja 2018.; Predavanje na Zvjezdarnici o NASA-inoj misiji MAVEN; “Kako je Mars izgubio atmosferu?”; dr.sc. Marko Gacesa, NASA Ames Research, USA

18. travnja 2018.; “U lovu na kozmološko zračenje staro nekoliko milijarda godina”; dr.sc. Vibor Jelić
9. svibnja 2018.; “Eratosten i gravitacijski valovi”; dr.sc. Mladen Boršić i dr.sc. Luka Boršić
16. svibnja 2018.; “Jesmo li bili na Mjesecu?”; Sandrino Požežanac
23. svibnja 2018.; “LANIAKEA – naše prostrano nebo”; Božidar Kemić, mag. phys.
30. svibnja 2018. “Budućnost svemira i ljudskog roda”; prof. dr.sc. Ivica Puljak
13. lipnja 2018.; “Australija i južno nebo”; Ogren Variola, prof.
27. lipnja 2018.; “Kako zgužvati prostorvrijeme?”; dr.sc. Ivica Smolić
4. srpnja 2018.; “Zašto radimo eksperimente na Međunarodnoj svemirskoj postaji?”;  doc. dr.sc. Zoran Radić
26. rujna 2018.; “Život u svemiru ispod leda: je li moguć život na Europi i Enkeladu”; dr.sc Nenad Raos
5. prosinca 2018.; ” Planetary habitability and Stellar activity”; – predavanje povodom obilježavanja 115. obljetnice Zvjezdarnice; prof.dr.sc. Arnold Hanslmeier, Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie,, Graz, Austrija
3. listopada 2018.; “Bljeskovi u svemiru”; Mile Karlica, dipl. ing.
10. listopada 2018.; “Asteroidi – opasnost iz svemira”; mag. phy. Stefan Cikota
17. listopada 2018.; “Priprema za prva mjerenja Parker Solar Probe: značaj za Sunčeve oluje”; dr. sc. Mateja Dumbović
24. listopada 2018.; “Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom”; Saša Nuić
7. studenoga 2018.; “Svjetlina noćnog neba iznad Zagreba”; dr.sc. Željko Andreić
14. studenoga 2018.; “Gorenje ugljika u zvijezdama”; dr.sc. Neven Soić
28. studenoga 2018.; “Potreba i stvarnost putovanja u svemir”; prof. dr.sc. Slobodane Danko Bosanac
12. prosinca 2018.; “Kometi – nebeski glasnici”; Marko Šimac, mag. prim. kem.
20. veljače. 2019.; “Zezaš se – je li to STVARNO!”; Miroslav Horvat
13. ožujka 2019.; “Nove međuplanetarne misije”; Ante Radonić
15. ožujka 2019.; “The Solar Dial in the Olsztyn Castle: Its Construction and Relation to Copernicus”, Predavanje na Zvjezdarnici o Kopernikovom sunčanom satu – unikatnom spomeniku sačuvanom na zidovima zamka u Olsztynu koji je načinio sam veliki astronom radi promatranja Sunčeve putanje. Predavanje na engleskom jeziku održao je gost iz Olsztyna, dr Jacek Szubiakowski – ravnatelj tamošnjeg Planetarija, koji je taj spomenik i sam istraživao.
12. travnja 2019.;. NASA MAVEN misija: Kako je Mars izgubio atmosferu? Predavanje na Zvjezdarnici o NASA-inoj MAVEN misiji na Mars; Dr.sc. Marko Gacesa, Research Scientist, NASA Ames Research Center.
29. svibnja 2019.; “100 godina potvrde teorije relativnosti”; Zvonimir Drvar, mag. geol., mag. educ. geogr.
22. svibnja 2019.; “Čovjek u svemiru: fiziologija, navike i lijekovi”; Ines Drvar, dr. med
20. svibnja 2019.; “Jedna važna fotografija”; dr.sc. Nikola Biliškov
24. travnja 2019.; “Vjerojatnost detekcije međuzvjezdanih civilizacija”; dr.sc. Marko Horvat
17. travnja 2019.; “Sateliti u uniformi”; Damir Lozovina
12. lipnja 2019.; “Superionski led – možebitna H2O-faza vode u unutrašnjosti Urana i Neptuna?”; dr.sc. Ognjen Milat
19. lipnja 2019.; “Zvijezde, planeti, asteroidi”; Ogren Variola
16. listopada 2019.; “Lov na kozmičke zvijeri”; dr.sc. Lana Ceraj
23. listopada 2019.; “Kalendar naših predaka”; Goran Šarić
30. listopada 2019.; “Stratosferski balon”; dr.sc Marko Rakić
13. studenoga 2019.; “Kometi i tajne svemira”; Marko Šimac, mag. prim. kem.
20. studenoga 2019.; “Kako preživjeti ekspediciju istraživanja crnih rupa ? (Od Einsteinove relativnosti do crnih rupa i gravitacijskih valova)”; Vanessa Brzić
27. studenoga 2019.; “Atmosferski impakti – koliko česti, koliko opasni?”; dr.sc. Tihomir Marjanac
4. prosinca 2019.; “Glasnici burnih događaja u svemiru”; dr.sc. Tihomir Surić
5. prosinca 2019.; “Physics Nobel price 2019: Evolution of the Universe and the Earth’s place in Cosmos”; – predavanje povodom obilježavanja 116. obljetnice Zvjezdarnice; prof. dr.sc. Arnold Hanslmeier, Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie, Graz, Austrija
11. prosinca 2019.; “Znanstveni i tehnološki izazova putovanja u svemir”; prof. dr.sc. Slobodan Danko Bosanac
18. prosinca 2019.; “Berba prvog ploda u svemiru”; dr.sc. Boris Duralija
29. siječnja 2020.; “Opažanja Sunca pomoću radioteleskopa ALMA”; dr.sc. Roman Brajša
5. veljače 2020.; ” Misije u svemir – jučer, danas, sutra”; Vjeran Malenica
19. veljače 2020.; “Otkriće fotona najviših energija u provali gama-zračenja”; dr.sc. Dario Hrupec
26. veljače 2020.; “Elon Musk, Jeff Bezos i svemirski letovi”; Ante Radonić
4. ožujka 2020.; “Magnetsko polje u našoj galaksiji”; dr.sc. Vibor Jelić
11. ožujka 2020.; “Može li se udaljenost zvijezda mjeriti bez teleskopa?”; prof. dr.sc. Vladis Vujnović
11. studenoga 2020.; ONLINE predavanje: “Laseri u astronomiji”; dr.sc. Silvije Vdović
2. prosinca 2020.; ONLINE predavanje: “Einstein i kozmologija”; dr.sc. Krunoslav Pisk
5. prosinca 2020.; ” Chaos in the Solar System?”; – predavanje povodom obilježavanja 117. obljetnice Zvjezdarnice; dr.sc. Arnold Hanslmeier, Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie, Graz, Austrija
9. prosinca 2020.; ONLINE predavanje: “Orion – čudesni nebeski lovac”; Marko Šimac, mag. prim. kem.
23. prosinca 2020.; ONLINE predavanje: “100. obljetnica Velike debate”; Zvonimir Drvar, mag. geol., mag. educ. geogr.
24. veljače 2021.; ONLINE predavanje: “Istraživanje svemira pomoću radiovalova”; dr.sc. Vibor Jelić
3. ožujka 2021.; ONLINE predavanje: “Globalne klimatske promjene kroz geološku povijest i danas”; dr.sc. Nikola Biliškov
10. ožujka 2021.; ONLINE predavanje: “Astronautika 2021. godine”; Ante Radonić
24. ožujka 2021.; ONLINE predavanje: “Životni put zvijezda”; Paula Vulić
31. ožujka 2021.; ONLINE predavanje: “Supernove s kolapsirajućom srednicom”; Ante Ravlić
14. travnja 2021.; ONLINE predavanje: “Aktivnost Sunca u prošlosti i budućnosti”; dr.sc. Ivica Skokić
28. travnja 2021.; ONLINE predavanje: “Ima li eksperimentalnih dokaza za novu fiziku?”; prof. dr.sc. Davor Horvatić
12. svibnja 2021.; ONLINE predavanje: “Kako osvojiti svemir?”; prof. dr.sc. Slobodan Danko Bosanac
19. svibnja 2021.; ONLINE predavanje: “Oblici izvanzemaljskih površina”; Zoran Knez
2. lipnja 2021.; ONLINE predavanje: “Termodinamika crnih rupa”; dr.sc. Ivica Smolić
9. lipnja 2021.; ONLINE predavanje: “Burna prošlost galaksija”; dr.sc. Vernesa Smolčić
30. lipnja 2021.; ONLINE predavanje: “Opažačka i fizička kozmologija (I. dio)”; dr.sc. Dragan Roša
1. srpnja 2021.; ONLINE predavanje: “Opažačka i fizička kozmologija (II. dio)”; dr.sc. Krunoslav Pisk
13. listopada 2021.; Hibridno predavanje: ”Svemir kao važna tema u školskim kurikulumima i mogućnosti treninga astronauta u Hrvatskoj”; doc.dr.sc. Dalibor Paar
20. listopada 2021.; Hibridno predavanje: “Precizna astronomija u eri velikih pregleda neba”; dr.sc. Lovro Palaversa
3. studenoga 2021.; Hibridno predavanje: “Kardaševe svemirske civilizacije”; Predavač je bio prof. dr.sc. Vladis Vujnović
8. prosinca 2021.; Hibridno predavanje: “Kozmičko zračenje u heliosferi”; dr.sc. Mateja Dumbović
15. prosinca 2021.; Hibridno predavanje: “Postoje li druge civilizacije poput naše?”; doc.dr.sc. Marko Horvat
10. prosinca 2021.; “Kepler’s 3rd law: From the planets to supermassive black holes”; – predavanje povodom obilježavanja 118. obljetnice Zvjezdarnice; dr.sc. Arnold Hanslmeier, Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie, Graz, Austrija
9. veljače 2022.; ONLINE predavanje: “Iskustva s opservatorija na La Palmi”; dr.sc. Dario Hrupec
23. veljače 2022.; ONLINE predavanje: “Novosti sa CERN-a: je li Higgsov bozon još uvijek živ?”; dr.sc. Vuko Brigljević
9. ožujka 2022.; ONLINE predavanje: “Svemirski teleskop James Webb”; Ante Radonić
13. travnja 2022.; Hibridno predavanje: “Opažanja golim okom i svjetlosno onečišćenje”; dr.sc. Željko Andreić
20. travnja 2022.; Hibridno predavanje: “Kako nastaju munje na Zemlji i drugim planetima?”; dr.sc. Silvije Vdović
27. travnja 2022.; Hibridno predavanje: “Kometi i tajne svemira”; Marko Šimac, mag. prim. kem.
4. svibnja 2022.; Hibridno predavanje: “Život i djelo Fredericka Williama Herschela” Zvonimir Drvar, mag. geol., mag. educ. geogr.
11. svibnja 2022.; Hibridno predavanje: “Tama u materiji i energiji, puno pitanja (još) bez odgovora”, Damir Lozovina
18. svibnja 2022.; Hibridno predavanje: “Vidimo li konačno dokaze nove fizike?”; prof. dr. sc. Davor Horvatić
8. lipnja 2022.; Hibridno predavanje: “Kako smo “provalili” provale gama zračenja?”;dr. sc. Mile Karlica
21. rujna 2022.; “Boje svemira Božidar Kemić”; mag. phys.,
28. rujna 2022.; “Kako na nebu, tako na zemlji – svetišta i opservatoriji drevnih Ilira”;Goran Šarić
5. listopada 2022.; “Kako i gdje su nastali kemijski elementi teži od željeza?”;mag. phys. Ante Ravlić
19. listopada 2022.; “Važna sinteza arapske i zapadnoeuropske tradicije hrvatskog znanstvenika Hermana Dalmatina u 12. stoljeću”; Tatjana Kren
26. listopada 2022.; “Buka na Zemlji i drugim svjetovima doc. dr.sc. Antonio Petošić
2. studenoga 2022.; “Koronini izbačaji na putovanju od Sunca do Zemlje”; Karmen Martinić, mag. phys. -geophys
09. studenoga 2022.; “Svemirske priče”; Miroslav Horvat
16. studenoga 2022.; “Grube procjene i mentalne mape”; doc. dr.sc. Ivica Smolić
23. studenoga 2022.; “Jesu li super-Zemlje zaista super?”; Bruno Ćurjurić, mag. phys.- geophys
30. studenoga 2022.; “Čudesan svijet malih satelita i misija CroCube”; Daniela Jović
7. prosinca 2022.; “Neutronske zvijezde”; Luka Lotina, mag. phys.
15. prosinca 2022.; “New window to the Universe: James Webb Telescope” – predavanje povodom obilježavanja 119. obljetnice Zvjezdarnice; dr.sc. Arnold Hanslmeier, Institut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie, Graz, Austrija
22. ožujka 2023.; ” Najnovija istraživanja i uzbudljive nove svemirske misije”; Ante Radonić
29. ožujka 2023.; ” Od Eratostena do GPS-a: Kako je izmjerena Zemlja?”; Zvonimir Drvar, mag. geol., mag. educ. geogr.
5. travnja 2023.; “Uloga tamne materije i tamne energije u suvremenoj kozmologiji”; dr.sc. Zvonimir Vlah
26. travnja 2023.; ” Bariogeneza”.; mag. phys. Mario Matić
3. svibnja 2023.; ” Putovanje kroz međuzvjezdani medij: Kako radioteleskop LOFAR otkriva tajne našeg galaktičkog susjedstva?”; Ana Erceg
17. svibnja 2023.; ” Povijest ugljikovog dioksida na Zemlji”; dr.sc. Nikola Biliškov
7. lipnja 2023.; ” Neriješene zagonetke svemira – sudar fizike čestica i astrofizike”; izv. prof. dr. sc. Davor Horvatić
25. listopada 2023.; ” Kako sateliti upravljaju svojom orijentacijom?”; doc. dr. sc. Josip Lončar

 

Popis javnih popularno-znanstvenih predavanja održanih na drugim lokacijama

23. travnja 2014.; knjižnici Vladimira Nazora, Zagreb; “Gdje smo u svemiru?”; Mile Karlica, dipl. ing.
17. ožujka 2014.; u sklopu izložbe “SF – Ljubavnice” akademskih slikarica u Studentskom centru u Zagrebu; “Astronomija”; Mile Karlica, dipl. ing.
7. travnja 2014.; Festival znanosti, Tehnički muzej u Zagrebu, predavanje “Valovi na Suncu”; dr.sc. Darije Maričić
14. rujna 2014.; Znanstveni piknik, Zagrebački velesajam, popularizacija fizike Sunca, radionica – svijet atoma, Mile Karlica
12. listopada 2014.;, nedjelja, Predavanje: “Pjesme i plesovi kozmičkih ognjišta – čovjek i zvijezde, a u sklopu postava umjetničke grupe SF Ljubavnica, “Hommage Otonu Kučeri” na izložbi “Mjestimice svjetlo”; Mile Karlica, dipl. ing.
18. studenoga.; Predavanje u kafiću TITUŠ, Mesnička ulica, Zagreb, “Neutronska kovačnica – pogled u srce neutronske zvijezde,” M. Karlica;
24. travnja 2015.; Požega; predavanje u sklopu FESTIVALA ZNANOSTI: “Sunce – najbliža zvijezda”; mr.sc. Ivan Romštajn;
24. travnja 2015.; Rijeka; predavanje u sklopu FESTIVALA ZNANOSTI: “Kako Sunce dodiruje Zemlju”; dr.sc. Darije Maričić;
23. svibnja 2015.; Udbina; predavanje u suradnji s udrugama AADZ i S3: “Iz Udbine u svemir”; Alan Jadanić i Ivan Lovrek;
5. listopada 2015.; predavanje u O.Š. Nikola Tesla, Zagreb; “Astronomija”; Zvonimir Drvar, mag. geol., mag. educ. geogr.
6. studenoga 2015.; predavanje u O.Š. Kašina za P.Š. Vugrovec; Kašina; “Astronomija”; Damir Hržina, dipl. ing.
10. studenoga 2015.; Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, Šibenik, povodom Međunarodne godine svjetlosti 2015. na temu “Svjetlost i svemir”, dr.sc. Dragan Roša
18. studenoga 2015.; predavanje u kafiću TITUŠ, Mesnička ulica, Zagreb; “Neutronska kovačnica – pogled u srce neutronske zvijezde” Mile Karlica, dipl. ing.
10. veljače 2016.; IX Gimnazija, Zagreb; “Snalaženje na noćnom nebu”; Damir Hržina, dipl. ing.
11. veljače 2016.; IX Gimnazija, Zagreb; “Sferna astronomija”; Damir Hržina, dipl. ing.
12. veljače 2016.; IX Gimnazija, Zagreb; “Teleskopi”; Damir Hržina, dipl. ing.
17. veljače 2016.; Tehnički muzej, Zagreb; “Geološke pojave u Sunčevu sustavu”; Zvonimir Drvar, mag. geol., mag. educ. geogr.
15. ožujka 2016.; O.Š. Braće Radić, Zagreb; “Osnove astronomije”; Damir Hržina, dipl. ing.
17. ožujka 2016.; Gimnaziji Lucijana Vranjanina, Zagreb, “Astrognozija”; Damir Hržina, dipl. ing., Alan Jadanić i Stefan Cikota
12. svibnja 2016.; Knjižnica M2, Zagreb; “Osnove astronomije”; dr.sc. Darije Maričić i Filip Šterc mag. geogr.
2. lipnja 2016.; Knjižnica M2, Zagreb; “Osnove astronomije”; Filip Šterc mag. geogr.
10. listopada 2016.; Predavanje povodom Svjetskog tjedna svemira u Katoličkoj Gimnaziji, Požega; “Astronautina”; mr.sc. Ivan Romštajn
12. listopada 2016.; Dom kulture, Oroslavlje; “Astronomija”; Damir Hržina, dipl. ing.
22. prosinca 2016.; Predavanje u sklopu programa “Priroda uživo” u knjižnici B. Ogrizovića, Zagreb; “Sunčeve erupcije i svemirska prognoza”; dr.sc. Darije Maričić
09. ožujka 2017.; Dva predavanja u DV, Zagreb; “Promatranje Sunca”; Damir Hržina, dipl. ing.
09. listopada 2017.; Gimnaziji Sesvete, Sesvete “O astronomiji”; Filip Šterc mag. geogr.
09. listopada 2017.; Katolička gimnazija; Požega; “Istraživanje novih (i starih) svjetova”; mr.sc. Ivan Romštajn
11. listopada 2017.; Tehnička škola Palmotićeva, Zagreb;” Predavanje o astronomiji ” Filip Šterc mag. geogr.
26. siječnja 2018.; Predavanje povodom Noći muzeja, Zvjezdano selo Mosor, Split; “Teleskopi”; Damir Hržina, dipl. ing.
18.04. Sudjelovanje na tribini “Eppur si muove” u Galeriji Kupole Gradske knjižnice, Zagreb: “Najstariji europski lunarni kalendar” s predavanjem “Astronomija Mjeseca” (D. Roša)
21. rujna 2018.; Katolička gimnazija, Požega; “Najnovija istraživanja Sunčeva sustava”; mr.sc. Ivan Romštajn
22. studenoga 2019.; Javno predavanje u Koprivnici; “Ekstrasolarni planeti”; Damir Hržina, dipl.ing.
4. prosinca 2019. Predavanje u velikom Velikom Bukovecu; “Astronomija”; Damir Hržina, dipl. ing. i Alan Jadanić
5. svibnja 2021.; Predavanje i promatranje Mjeseca teleskopom u DV Siget, Zagreb; Damir Hržina dipl.ing.
28. rujna 2021.; Predavanje na manifestaciji “Deset dana astronomije”, Daruvar; “Sunčeve nepogode i svemirska prognoza”; dr.sc. Darije Maričić
30. rujna 2021. – 01. listopada 2021.; U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Gimnazija Požega, Požega; “Istraživanje planetoida svemirskim letjelicama”; mr sc. Ivan Romštajn i – “Optički teleskopi”; Damir Hržina dipl.ing.
24. listopada 2022.; Aquarius klub, Zagreb; “Ususret pomrčini Sunca”; Damir Hržina, dipl.ing. i Alan Jadanić
16. prosinca 2022.; Predavanje u sklopu manifestacije ” Dani meteorita Križevci”, program povodom 11.-te obljetnice pada meteorita u Križevcima, Gradska knjižnica “Franjo Marković”, Križevci; “Aktivnost Sunca i svemirska prognoza”; dr. sc. Darije Maričić.

 

OSTALE POPULARIZACIJSKE AKTIVNOSTI

2014.

15. i 16. ožujka u Zvjezdarnici je održan Eduvikend ljetne tvornice znanosti, prvi ciklus, voditelj projekta: Ivan Novosel, voditelj izvedbe: Bojan Markičević i voditelj instituta: Dejan Vinković; 12 sudionika i od Zvjezdarnice Mile Karlica;
5. travnja, subota, održan u Zvjezdarnici Eduvikend Ljetne tvornice znanosti, Osnove planiranja: određivanje cilja, analiza ciljane populacije, voditelj: Ivan Novosel, 11 polaznika, sa Zvj. Mile Karlica;
6. travnja, u Zvjezdarnici je održan Eduvikend Ljetne tvornice znanosti, Planiranje aktivnosti: prilagođivanje aktivnosti cilju, vremenski raspored, voditelj: Ivan Novosel, 14 polaznika, sa Zvj. M. Karlica;

Američka astronautkinja Marsha S. Ivins posjetila je 24. lipnja Zvjezdarnicu. U kratkom posjetu je upoznata s radom Zvjezdarnice t je razgledala teleskope i detektor kozmičkog zračenja. U razgovoru sa zaposlenicima Zvjezdarnice i posjetiteljima ispričala je zanimljivosti iz svojih pet letova u svemir na Space Shuttleu tijekom kojih je boravila i na ruskoj svemirskoj stanici Mir i na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Posjet astronautkinje organiziralo je veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država.

26. srpnja – 8. kolovoza., od subote do petka 2014. (14 dana) – Mala škola astronomije u sklopu Zajednice tehničke kulture: “Brodom kulture Jadranskim otocima.” Sudjelovalo je oko 300 učenika, studenata i odraslih osoba u mjestima na Jadranskoj obali; od Splita, pa Makarska, a daljnja odredišta su bila: Vrboska, Postira, Vis (radi nevremena nije dosegnut), Marina (2 dana), Sveti Filip i Jakov, Zadar, Silba, Rab, Mandre, Tkon, Jezera, Zlarin, Rogoznica i Split. Sudionici su bili iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Poljske i Velike Britanije, pa je Škola imala međunarodni karakter. Voditeljica: Višnja Srdelić, prof.;

2015.

Draganu Roši dodijeljena nagrada Dr. Oton Kučera Zagrebačke zajednice tehničke kulture za životno djelo za 2014.

23.travnja do 15. svibnja održana je Radionica: TEMELJNE POSTAVKE SUVREMENE ZNANOSTI povodom “Međunarodne godine svjetlosti 2015.” i programa “Čari astronomije”
23. travnja
o znanosti općenito; smisao suvremene fizike; klasična mehanika i elektrodinamika; sile u prirodi i međudjelovanja elementarnih čestica; dosezi znanosti u mikro i makro svijetu; određivanje starosti predmeta na Zemlji i svemirskih tijela pomoću zakona radioaktivnog raspada; kategorije prostora i vremena; inercijalni sustavi i Galileijeve transformacije/
Predavač Krunoslav Pisk
24. travnja
Maxwellova teorija i elektromagnetski valovi; Michelson-Morleyev eksperiment i pitanje “eterskog vjetra”; Einsteinovi postulati (princip relativnosti i stalnost brzine svjetlosti) i problem istodobnosti u inercijalnim sustavima koji se međusobno gibaju; sinkronizacija satova; atomski sat na bazi Cs-133; “svjetlosni sat” koji se giba/Predavač Krunoslav Pisk

7. svibnja
svjetlosni sat i dilatacija vremena; izvod Lorentzovih transformacija na primjeru kuglastog vala u inercijalnim sustavima; Galileijeve transformacija kao aproksimacija Lorentzovih; dilatacija vremena i kontrakcija (skraćenje) dužine kao posljedice Lorentzovih transformacija, odnosno prostorno-vremenskih relacija između inercijalnih sustava u uzajamnom gibanju/Predavač Krunoslav Pisk

8. svibnja
zbrajanje brzina konzistentno Lorentzovim transformacijama i nemogućnost brzine veće od brzine svjetlosti; relativistička jednadžba gibanja i energija tijela u mirovanju, odnosno u gibanju (fisija i fuzija);Predavač Krunoslav Pisk

14. svibnja
Kozmologija: opći ustroj svemira; metode određivanja udaljenosti i brzina gal. jata; Hubbleov zakon i širenje svemira (kozmološki crveni pomak); kozmološki modeli i teorije (Fridmanovi modeli, teorija stalnog stanja i teorija velikog praska; Hubbleova konstanta i problem starosti svemira; tamna tvar i srednja gustoća svemira; teorija inflacije; ubrzano širenje svemira i kozmološka konstanta (tamna energija)/Predavač Dragan Roša

15 svibnja
Einsteinovo proširenje opisa prirodnih zakona na ubrzane sustave; Machova ideja o porijeklu inercije; sustav koji rotira: neeuklidska geometrija i problem sinkronizacije satova; veza ubrzanih sustava i gravitacijskih polja; Einsteinov model statičnog svemira kao 3-d prostora (konačnog i zakrivljenog) uz uvođenje kozmološke konstante/Predavač Krunoslav Pisk

14. svibnja predavanje u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” , Šibenik, povodom Međunarodne godine svjetlosti 2015. na temu “Svjetlost i svemir”, D. Roša,

2016.

Draganu Roši dodijeljena Državna nagrada tehničke kulture ”Faust Vrančić” za 2015. godinu

09. svibnja: Organizacija opažanja prolaza Merkura ispred Sunčeve ploče u Zvjezdarnici

2018.

5. studenoga Dragan Roša sudjelovao na poziv gradonačelnika Graza gospodina Siegfrieda Nagla na promociji knjige „Der Mond und die Entstehung des Universums“ prof. dr. Arnolda Hanslmeiera koja je održana u Gradskom poglavarstvu. Na promociji je D. Roša održao kraći govor o radu prof. dr. Arnolda Hanslmeiera i njegovoj ulozi u poboljšanju suradnje austrijskih i hrvatskih astronoma.

2019.

30. svibnja D. Roši dodijeljena XVII nagrada oskar Antun Gimnazije Antuna Vrančića u HNK Šibenik kao poznatom učeniku šibenske gimnazije

2020.

U srpnju je sniman Komet C/2020 F3 (NEOWISE): Komet C/2020 F3 (NEOWISE) otkriven je 27. ožujka 2020. g. Riječ je o kometu koji je zadnji put prošao perihelom prije otprilike 4500 godina, a nakon ovog prolaska pokraj Sunca period ophoda će se promijeniti i povećati na oko 6800 g.

18.-24. prosinca snimanje konjunkcije Jupitera i Saturna:
U ponedjeljak 21. prosinca 2020. g. na nebu će, na prvi dan zime koja započinje u 11:02, u večernjim satima biti vidljiva bliska konjunkcija Jupitera i Saturna kada će njihova prividna međusobna udaljenost biti oko jedne petine prividnog promjera Mjeseca.

15. svibnja 2020. Europska komisija objavila je da će jedan od sustava europskih satelita Galileo (satelitski navigacijski sustav) nositi ime po pobjednici iz Hrvatske na “Galileo natjecanju iz crtanja”. Članovi povjerenstva za odabir najboljeg crteža bili su Lidija Kralj (pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Dragan Roša (znanstvenik, Zvjezdarnica Zagreb) i Ingeborg Fülepp (umjetnica).

2022.

Međunarodna astronomska zajednica (IAU) imenovala je 2022., na prijedlog prof. dr. sc. Željka Ivezića, jedan asteroid u čast ravnatelja Zvjezdarnice Zagreb dr. sc. Dragana Roša, kao priznanje za njegove vrhunske astronomske znanstvene i popularizatorske rezultate. Asteroid naziva (179411) Draganrosa = 2001 YM158 je promjera 4,9 km i nalazi se u asteridnom pojasu na udaljenosti od oko 3 astronomske jedinice od Sunca. Detaljnije o asteroidu može se pronaći na stranici IAU – Minor Planet Center – https://minorplanetcenter.net

2023.

09. 02. Promatranje kometa C/2022 E3 (ZTF)

30. 09. Dan susjeda Utrina, edukativni kutak promatranje Sunca, D. Hržina i A. Jadanić