Zvjezdarnica Zagreb logo

Instrumenti i prostor

Instrumenti

U studenom 2007. godine postavljen je novi apokromatski teleskop TMB 175/1400mm na novo postolje s montažom GM4000. Uz njega se na istoj montaži nalazi cijev “starog” teleskopa (Zeiss refraktor 130/1950 mm) koji je prilagođen za opažanje Sunca u Hα svjetlosti i teleskop CORONADO PST H alpha (40/400mm) za vizualno opažanje Sunca u Hα svjetlosti. Glavni teleskop upotrebljava se za vizualna opažanja noćnog neba i Sunca u bijeloj svjetlosti, kao i za povremena snimanja. U prosincu 2008. godine započeo je s radom čestićni detektor kozmičkog zračenja koji je dio SEVAN mreže. U radu je i ionosferski monitor SID.

Zvjezdarnica ima na raspolaganju nekoliko manjih prijenosnih teleskopa (Celestron 200/2000mm, Konus refraktor 80/900mm…) i dalekozora, kao i suvremenu računalnu opremu.
Od multimedijalne opreme posjeduje LCD projektor, video i TV, grafoskop i dijaprojektor.
Fotolaboratorij je opremljen za crno bijelu fotografiju.

Prostor

Obuhvaća zadnju etažu kompleksa zgrada Opatička 22 s terasom na kojoj je kupola s teleskopom. U sastavu prostorija su predavaonica kapaciteta 50 osoba, fotolaboratorij, 5 uredskih prostorija, knjižnica i manja društvena prostorija.

prostor.jpgprostor.jpgprostor.jpg