Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2021.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2021.

I ove je školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza i Astronomsko astronautičkog društva “Zagreb”. Ovogodišnja IOAA održana je on-line od 14. do 21. studenog 2021. g.

Odabir kandidata
Na osnovu rezultata Državnog/županijskog natjecanja iz astronomije u 2020. g. proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za sudjelovanje na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike (pozvani učenici kontaktirani su putem e-pošte, a ukoliko je netko od pozvanih zagubio poziv može se javiti voditeljima na dhrzina (ili iromstajn) zvjezdarnica.hr). Uz njih će biti pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir je bio proveden sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije su održane u nedjelju 9. svibnja 2021. g. s početkom u 11h u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, III. kat. Na osnovu rezultata testiranja kao članovi olimpijskog tima iz područja astronomje i astrofizike odabrani su: P. Dušević, M. Ercegović, A. Rafaj Škriljevečki, P. Randić i B. Sole, te B. Perković kao prva zamjena.

kvalifikacijski test rješenja teorija-2021
kvalifikacijski test rješenja praktični-2021
kvalifikacijski test-karta-2021
Dio stranica iz Bolida potrebnih za rješavanje praktičnog dijela testa. Kandidatima je priložen gotovo cijeli broj Bolida godišnjaka za 2021. g.
konstante

Pripreme i natjecanje pet država

U sklopu priprema učenici su od 27. do 29. kolovoza 2021. g. sudjelovali na tradicionalnoj miniolimpijadi u Baji (Mađarska) na kojoj je ove godine nastupalo pet država (Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Srbija). Na miniolimpijadi su simulirani uvjeti poput onih na IOAA. Najbolji uspjeh ostvarile su A. Rafaj Škriljevečki osvojivši treću nagradu i P. Randić osvojivši pohvalu. Voditelji hrvatskog tima na miniolimpijadi bili su Damir Hržina i Stefan Cikota.

Počevši od srijede 20. listopada 2021. g. organizirane pripreme u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, uz mogućnost sudjelovanja putem veze uživo i dodatnim terminima prema dogovoru. Voditelji ovih priprema su Damir Hržina i Ivan Romštajn.

XIV. Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike
Mjesto i vrijeme održavanja: on-line, domaćin: Bogota, Kolumbija, 14.-21. studenog 2021. g. Na olimpijadi je sudjelovalo petero učenika iz Hrvatske: Petar Dušević, Marko Ercegović, Amalija Rafaj Škriljevečki, Petra Randić i Barbara Sole.

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnja IOAA organizirana je on-line putem internetske veze tako da je svaka ekipa bila okupljena na jednoj lokaciji unutar svoje matične države (u Hrvatskoj u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb). Za razliku od prošlogodišnje GeCAA kada su voditelji brinuli i o tehničkoj podršci, ove godine provedba je bila mnogo striktnija. U periodu nakon otvaranja 14. studenog i do završetka pisanja zadnjeg testa 19. studenog učenici i voditelji bili su razdvojeni tako da nisu mogli međusobno komunicirati. Tehnički aspekt također je bio zahtjevan jer je bilo potrebno osigurati stalnu internetsku vezu potrebnu za istovremeni video prijenos za svakog od učenika posebno i uz dodatne kamere koje su snimale cijelu prostoriju.  Stoga su angažirani tehnički voditelji koji su se uz to brinuli o ispisu zadataka, nadzoru nad učenicima tijekom pisanja testova uživo i skeniranju njihovih rješenja. Voditelji su nezavisno od učenika sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva što je uključivalo poslove poput odobravanja predloženih zadataka i rješenja, prijevoda testova, ispravljanje testova učenika iz matičnih država, pisanje žalbi, sudjelovanje u raspravama i dr. Nažalost, pokazalo se da je ovaj format natjecanja usprkos naporima domaćina bio ograničen faktorima koji nisu bili u njihovoj domeni, poput rušenja servera prilikom pisanja jednog od zadataka kada su učenici trebali računalima pristupiti podacima, prekida komunikacijskih veza tijekom sastanaka i podnošenja žalbi (koje su bile zamišljene da budu održane uživo, no zbog prekida i preopterećenja servera su održane pisanim putem) i sl.  Iz tih razloga odlučeno je da se sljedeća olimpijada svakako nastoji održati uživo u državi domaćina, a da on-line varijanta ostane kao krajnja opcija.  Kako sve žalbe nisu bile riješene do završne ceremonije, na njoj su pročitani neslužbeni rezultati. Službeni rezultati objavljeni su dana 2. prosinca u kasnim popodnevnim satima. Od naših učenika najbolji uspjeh ostvarila je Amalija Rafaj Škriljevečki osvojivši brončanu medalju. Stručni voditelji na ovogodišnjoj IOAA bili su Damir Hržina i Ivan Romštajn, a tehnički Alan Jadanić, Ana Marija Boljkovac, Darije Maričić i Filip Šterc.

Na IOAA 2021 sudjelovalo je 297 učenika iz 48 država. 


Hrvatski tim na IOAA 2021 (u prvom redu) i voditelji (u drugom redu)

Ovogodišnji program Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike sufinancirali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez, Astronomsko astronautičko društvo “Zagreb” i Hrvatsko astronomsko društvo.