Zvjezdarnica Zagreb logo

Metode astronomskih istraživanja II. izdanje

U izdanju Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebački astronomski savez i Astronomsko astronautičkog društva “Zagreb” tiskano je drugo izdanje knjige “Metode astronomskih istraživanja”, autora Dragana Roše. Knjiga donosi pregled metoda astronomskih istraživanja, od klasičnih povijesnih do suvremenih astrofizičkih. Sadrži tri poglavlja. Prvo donosi prikaz povijesti astronomskih spoznaja, s posebnim naglaskom na shvaćanje općeg ustroja svemira i otkrivenih zakonitosti kojima tumačimo zbivanja u njemu. U drugom poglavlju upoznajemo se s izgledom svemira kakvim se on predstavlja motriteljima koji ne posjeduju sofisticiranu astronomsku opremu. U posljednjem poglavlju opisane su astrofizičke metode istraživanja svemira temeljene na suvremenim spoznajama i raznovrsnim opažačkim tehnikama. Tekst je općenito prilagođen srednjoškolskoj razini znanja, premda je ponegdje i prelazi, dakako namjerno, jer je namijenjen i zainteresiranim učenicima koji imaju dovoljno strpljenja i volje za astronomskim spoznajama. S druge strane, mnogi dijelovi teksta narativni su tako da su razumljivi širem čitateljstvu. Knjiga može poslužiti nastavnicima izborne i fakultativne nastave astronomije i voditeljima izvannastavnih aktivnosti, a također može biti i izvor dodatnih sadržaja u redovnoj školskoj nastavi iz prirodoslovlja i matematike. Pogodna je i kao uvodni tekst iz astronomije za studente prirodnih znanosti i matematike i kao priručnik visokoobrazovanim kadrovima različitih profila koji imaju potrebu za temeljnim astronomskim i astrofizičkim znanjima.

Nakon svake tekstualne cjeline priložen je određeni broj pitanja i zadataka, njih ukupno oko 250. Knjiga sadrži oko 300 crteža i ilustracija.

Drugo izdanje prošireno je i nadopunjeno značajnijim otkrićima u astronomiji koja su se zbila posljednjih godina. Ispravljene su pogreške uočene u prvom izdanju, dok je najveći broj fotografija svemirskih tijela zamijenjen snimcima naših poznatih astrofotografa, koji su nesebično ustupili prava objavljivanja njihovih radova u ovoj knjizi na čemu im posebno zahvaljujemo.

Osnovni podaci o knjizi:

Tvrdi uvez, šivano, ravni hrbat, 328 stranica, sjajni papir 115 g (tisak u boji), dimenzije korica 21 cm x  26,2 cm, Težina: 1,15 kg

Recenzenti: dr. sc. Hrvoje Božić, prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin, Damir Hržina, dipl. ing., mr. sc. Ivan Romštajn, pokojni dr. sc. Vladimir Ruždjak

ISBN: 978-953-7841-04-1 (Zvjezdarnica ZAS) i 978-953-50172-0-2 (AADZ)
Izdavači: Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez i Astronomsko astronautičko društvo “Zagreb”
Godina: 2023.

Cijena: 35,00 EUR (263,71 HRK; fiksni tečaj konverzije 1 EUR=7,53450 HRK) + troškovi poštarine

Knjiga se može osobno nabaviti u Zvjezdarnici Zagreb, ili naručiti telefonski (+385 1 4851355)
ili e-mailom: info@zvjezdarnica.hr.

Ispravci: ispravci: Metode astronomskih istraživanja II izdanje