Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2017.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2017.

Ove godine olimpijada će se održati u Tajlandu od 12. do 21. studenog. 2017.

Odabir kandidata
Prošle godine n
a Državnom natjecanju u Omišu od 9. do 11. svibnja 2016. godine, proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike u 2016. i 2017. godini.

Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske su:

2. razred

Marija Kosić, SŠ Zvane Črnje, Rovinj
Domagoj Perković, III. gimnazija, Split
Vedran Radovanović, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb

3. razred

Marko Bermanec, XV. gimnazija, Zagreb
Fabijan Čakanić, XV. gimnazija, Zagreb
Filip Marijanović, XV. gimnazija, Zagreb
Ilija Srpak, I. gimnazija, Varaždin
Ivana Vukman, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik

4. razred

Josip Jerolim Banović, III. gimnazija, Split
Petar Beršić, XV. gimnazija, Zagreb
Rino Čala, III. gimnazija, Split
Kim Janovski, XV. gimnazija, Zagreb
Petar Suman, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb

 

Kvalifikacijski test
U subotu, 8. travnja 2017. g. s početkom u 14:00 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22 održano je izlučno testiranje gore navedenih učenika za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Temeljem ostvarenih rezultata za članove Olimpijskog tima odabrani su: Josip Jerolim Banović, Rino Čala, Kim Janovski, Filip Marijanović i Ilija Srpak, te Domagoj Perković kao prva zamjena.

rjesenja-2017

 

III. susret i natjecanje iz astronomije
U sklopu priprema za IOAA 2017. g. na području Zagreba (Medvednica i Zvjezdarnica Zagreb) od 30.8. do 1.9.2017. g. održan je III. susret i natjecanje triju država iz astronomije u organizaciji Astronomsko astronautičkog društva Zagreb, Hrvatskog astronomskog društva i Zvjezdarnice Zagreb. Ovaj program proveden je uz financijsku podršku Grada Zagreba i iz sredstava suorganizatora. Na njemu su sudjelovali članovi nacionalnih olimpijskih timova iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske pri čemu su simulirani uvjeti poput onih na IOAA.  Zadatke (na hrvatskom i engleskom jeziku) su priredili i recenzirali Dragan Roša, Ivan Romštajn i Damir Hržina, a prijevode na slovenski i mađarski jezik voditelji nacionalnih timova. Voditelji/članovi međunarodnog povjerenstva ispravili su testove i izradili konačnu listu pobjednika. U pojedinačnoj kategoriji najbolje uspjehe polučili su:

1. Aleksej Jurca, Slovenija
2. Gémes Antal, Mađarska
3. Luka Govedič, Slovenija

Grupni dio natjecanja:

1. Mađarska
2. Slovenija
3. Hrvatska

teorija
obrada podataka
opažački dio 1
opažački dio 2

Odlazak na XI. Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike u Phuket (Patong), Tajland, od 12. do 21. studenog 2017. godine

Od 12. do 21. studenog 2017. g. održana je XI. Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike (IOAA) u Phuketu (Patong) , Tajland, na kojoj je sudjelovalo petero učenika iz Hrvatske: Josip Jerolim Banović, Rino Čala, Kim Janovski, Filip Marijanović i Ilija Srpak. Zadaci su kao i prošlih godina bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažački i timski. Kako bi se osigurala objektivnost natjecanja učenici i voditelji bili razdvojeni, a komunikacija među njima bila je onemogućena. Voditelji su sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva, te su nakon utvrđivanja konačne verzije prevodili tekstove zadataka na materinji jezik. Nakon što su učenici završili s rješavanjem određene skupine zadataka, voditeljima su dostavljene kopije učeničkih rješenja kako bi ih mogli pregledati i uložiti žalbu u slučaju da se ne slažu s ocjenom domaćina. Dodatno, ove su godine učenici bili u prilici vidjeti svoje testove prije žalbi. Većina uočenih nepravilnosti uspješno je ispravljena, tako da učenici nisu bili zakinuti.

Hrvatski olimpijski tim 2017. g. u Tajlandu. S lijeva na desno: Damir Hržina, Filip Marijanović, Ilija Srpak, Rino Čala, Josip Jerolim Banović, Kim Janovski i Ivan Romštajn

Ove godine sudjelovalo ukupno 45 timova iz isto toliko država. Specifičnost ove olimpijade je da bilo podijeljeno samo deset zlatnih medalja što ukazuje na težinu postavljenih problema. Najbolji uspjeh od naših učenika ostvario je Ilija Srpak osvojivši, kao i prošle godine, brončanu medalju. U timskom dijelu natjecanja timovi su bili sastavljeni od 6 ili 7 učenika iz različitih država da bi se vidjelo kako međusobno surađuju.

Olimpijada je bila dobro organizirana, a izuzetno prilikom ocjenjivanja testova gdje je ukupno gledano bilo izuzetno malo korekcija. Tijekom olimpijade organizirana su dva jednodnevna izleta, od čega je jedan za voditelje bio nacionalnom parku.

Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak i pripremu naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2017. godine, uz vlastita sredstva, sufinancirali su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Grad Zagreb Gradski ured za odgoj i obrazovanje. Dodatnu potporu programu pružili su Astronomsko astronautičko društvo “Zagreb” i Hrvatsko astronomsko društvo.