Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2019.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2019.

Odabir kandidata
Dana 18. svibnja 2018. godine na Državnom natjecanju iz astronomije
proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike u 2018. godini. Odabrani učenici kontaktirani su putem e-pošte.

Kandidati su: M. Belamarić, L. Busak, N. Dobrić, F. Fabris, B. Faulend, L. Gelo, M. Kosić, L. Kraljević, M. Kunštić, D. Perković, V. Radanović, M. Srpak, P. Šalković, I. Šuker, A. Vareško, D. Vnuk i J. Vrček.

Kvalifikacije
Kvalifikacije su se sastoje od dva dijela. Prvi (i neobavezni) dio bio je sudjelovanje na Sankt Peterburškoj astronomskoj olimpijadi (SPAO) koja nosi do 15% od ukupno mogućih bodova. Drugi dio je završni test koji nosi do 85% od ukupno mogućih bodova. Završno kvalifikacijsko testiranje održano je u subotu 30. ožujka 2019. g. s početkom u 13h u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, 3.kat. Kandidati su mogli koristiti kalkulatore (kakvi su dozvoljeni na državnoj maturi), pribor za pisanje i crtanje (šestar, kutomjer, ravnala, trokute). Sve dodatne obavijesti kandidatima su poslane putem e-pošte.

Kvalifikacijski dio – SPAO
Praktični dio SPAO-a nije održan jer nitko od kandidata iz RH nije prešao bodovni prag. 

Konzultacije
U slučaju potrebe, kandidati su mogli kontaktirati voditelje Ivana Romštajna ili Damira Hržinu (putem e-pošte ili telefonski na 01 4851 355) i individualno/grupno dogovoriti termin.

Kvalifikacijski test

U subotu, 30. ožujka 2019. g. s početkom u 13:00 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22 održano je izlučno testiranje gore navedenih učenika za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Temeljem ostvarenih rezultata za članove Olimpijskog tima odabrani su: M. Belamarić, N. Dobrić, B. Faulend, M. Kunštić, i D. Vnuk, te L. Busak kao prva zamjena.

kvalifikacijski test rjesenja-2019
konstante

Pripreme i natjecanje triju država

Glavni dio zajedničkih priprema održan je od 26. lipnja do 5. srpnja u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb i na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu njih učenici su od 28. do 30. lipnja 2019. g. sudjelovali na tradicionalnom Natjecanju triju država u Avberu, Slovenija gdje su simulirani uvjeti poput onih na IOAA. Voditelji na pripremama bili su Damir Hržina, Ivan Romštajn i Ilija Srpak.

XIII. Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike
Mjesto i vrijeme održavanja: Keszthely/Heviz, Mađarska, 2.-10. kolovoza 2019. g. Na olimpijadi je sudjelovalo petero učenika iz Hrvatske: Marin Belamarić, Neva Dobrić, Bernard Faulend, Marta Kunštić, i David Matej Vnuk.

Zadaci su bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažači i timski. Ove godine vremenski uvjeti omogućili su da se mogao održati opažački dio s teleskopima, no izuzetno visoka vlažnost natjecateljima je zadavala probleme jer su se zrcala teleskopa izuzetno brzo zarošavala. To se odrazilo i na konačne rezultate gdje je najbolji postignut rezultat iznosio samo 3/4 ukupnog broja bodova predviđenih za ovaj dio natjecanja. Ove godine na olimpijadi je sudjelovalo 54 timova iz 45 država i 254 učenika, što ju čini najbrojnijom do sada. Najbolji uspjeh među našim učenicima ostvario je  Bernard Faulend osvojivši pohvalu. U timskom dijelu natjecanja domaćini su oformili međunarodne timove koji su imali po šest članova od kojih je svaki bio iz druge države. Učenik David Matej Vnuk bio je član tima koji je osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku. Voditelji su sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva te su, uz donošenje odluka vezanih uz samo natjecanje i prevođenje tekstova zadataka na materinji jezik, pregledavali rješenja učenika kako bi mogli uložiti žalbu u slučaju da se ne slažu s ocjenom osobe koja je ispravljala pojedini zadatak.

Hrvatski tim na IOAA 2019 u Mađarskoj. S lijeva na desno: Bernard Faulend, Marin Belamarić, David Matej Vnuk, Neva Dobrić, Marta Kunštić, Ivan Romštajn i Damir Hržina

Ovogodišnja olimpijada, iako vremenski kraća od prošlih, bila je dobro organizirana, a tijekom nje organizirana su po dva izleta, posebno za učenike i posebno za voditelje. Voditelji tima bili su Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske ove godine sredstva potrebna za odlazak na olimpijadu dodjeljivana su stukovnim udrugama, pa je stoga Hrvatsko astronomsko društvo financijski pratilo ovogodišnje sudjelovanje. Odabir i pripremu naših učenika za Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2019. godine suorganizirali su Zvjezdarnica Zagreb i Astronomsko astronautičko društvo “Zagreb”, a sufinancirao je Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje. Sredstva za troškove odlaska na olimpijadu donirala je i PR agencija Abeceda komunikacije.