Zvjezdarnica Zagreb logo

IOAA 2019.

IOAA 2019

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2019.

Odabir kandidata
Dana 18. svibnja 2018. godine na Državnom natjecanju iz astronomije
proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike u 2018. godini. Odabrani učenici kontaktirati će se putem e-pošte 19. prosinca 2018. g. U slučaju da netko od njih nije primio poziv, a želi sudjelovati u izboru, molimo ga da kontaktira nekog od voditelja na dhrzina (ili iromstajn) @zvjezdarnica.hr.

Kandidati su: M. Belamarić, L. Busak, N. Dobrić, F. Fabris, B. Faulend, L. Gelo, M. Kosić, L. Kraljević, M. Kunštić, D. Perković, V. Radanović, M. Srpak, P. Šalković, I. Šuker, A. Vareško, D. Vnuk i J. Vrček.

Kvalifikacije
Kvalifikacije se sastoje od dva dijela. Prvi (i neobavezni) dio je sudjelovanje na Sankt Peterburškoj astronomskoj olimpijadi (SPAO) koja nosi do 15% od ukupno mogućih bodova. Drugi dio je završni test koji nosi do 85% od ukupno mogućih bodova. Završno kvalifikacijsko testiranje održati će se u subotu 30. ožujka 2019. g. s početkom u 13h u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, 3.kat. Test će trajati 3 sata. Molimo kandidate da ponesu kalkulatore (kakvi su dozvoljeni na državnoj maturi), pribor za pisanje i crtanje (šestar, kutomjer, ravnala, trokute). Sve dodatne obavijesti kandidatima će biti poslane putem e-pošte.

Kvalifikacijski dio – SPAO
Praktični dio SPAO-a nije održan jer nitko od kandidata iz RH nije prešao bodovni prag. 

Konzultacije
U slučaju potrebe, kandidati mogu kontaktirati voditelje Ivana Romštajna ili Damira Hržinu (putem e-pošte ili telefonski na 01 4851 355) i individualno/grupno dogovoriti termin.

Kvalifikacijski test

U subotu, 30. ožujka 2019. g. s početkom u 13:00 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22 održano je izlučno testiranje gore navedenih učenika za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Temeljem ostvarenih rezultata za članove Olimpijskog tima odabrani su: M. Belamarić, N. Dobrić, B. Faulend, M. Kunštić, i D. Vnuk, te L. Busak kao prva zamjena.

kvalifikacijski test rjesenja-2019
konstante

XIII. Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike
Mjesto i vrijeme održavanja: Keszthely/Heviz, Mađarska, 2.-10. kolovoza 2019. g.