Zvjezdarnica Zagreb logo

Petak

23.

Studeni

2007.

Novi teleskop

Svečano puštanje u rad novog teleskopa

novi_teleskop_t.jpg U petak 23. studenog 2007. godine svečano je pušten u rad novi teleskop. Uz kratko predavanje i prezentaciju posjetitelji su čuli i vidjeli kako se novi teleskop nabavljao i montirao u kupolu Zvjezdarnice Zagreb. Sredstva za nabavku teleskopa osigurao je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i svečano ga je u rad pustio gospodin Tihomir Tonković, prof., izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba.
Zamijenjena je kompletna montaža starog teleskopa i na njeno mjesto stavljen je novi stup težine tristotinjak kilograma, koji sada nosi modernu montažu tvrtke 10micron, model GM4000 QCI. Sama montaža teži oko 120 kg, dok je njena korisna nosivost 100kg. Na montažu su stavljena tri teleskopa. Glavni teleskop je apokromat, tvrtke TMB, model 175/1400mm i namijenjen je vizualnom opažanju nebeskih objekata i Sunca u bijeloj svjetlosti, te povremenim snimanjima. Paralelno je montiran i stari Zeissov teleskop 130/1950mm koji će, nakon nabavke odgovarajuće opreme, služiti za snimanje Sunca u H-alfa liniji. Treći teleskop, Coronado PST H-alpha 40/400mm, postavljen je uz glavni i namijenjen je vizualnom opažanju Sunca u H-alfa liniji.
Uz navedenu opremu nabavljeni su i okulari TeleVue Nagler type 5 žarišne daljine 26mm, Nagler type 6 žarišne daljine 13mm i Radian žarišne daljine 6mm. Također tu je i 2″ Herchel Solar prizma za direktno vizualno opažanje Sunca u bijeloj svjetlosti, te 2″ Baader UHC-S filtar za opažanje maglica.

Dizanje postolja

dizanje_stupa_1_t.jpg dizanje_stupa_2_t.jpg

Dizanje montaže

dizanje_montaze_1_t.jpg dizanje_montaze_2_t.jpg

Svečano puštanje u rad

govor_rosa_t.jpg pustanje_t.jpg ispred_kupole_t.jpg

Teleskop

novi_teleskop_1_t.jpg novi_teleskop_2_t.jpg