Zvjezdarnica Zagreb logo

Četvrtak

17.

Prosinac

2010.

20:00

Planet zvan Zemlja

U srijedu 17. veljače 2010. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20:00 sati, održat će se popularno predavanje “Planet zvan Zemlja”.

Predavač je  Zorica Petrinec s Minerološko-petrografskog zavoda, Zagreb.

Ulaz slobodan.

Kratki sažetak predavanja:
Nakon Merkura i Venere, treći smo “kamenčić” od Sunca, a do vanjskih granica Sunčeva sustava postoji još šačica kamenitih i plinovitih svjetova prema kojima, često sa dječjom radoznalošću, okrećemo svoje teleskope. No, jedan nam je bajkoviti svijet skriven od takva pogleda, upravo onaj koji nam je “pod nogama” – naša Zemlja. Kako bismo doživjeli taj planet kada bi smo ga promatrali kroz teleskop iz nekog drugog kutka svemira, kao da nikada nismo bili na njemu? Da li bi nam uopće zapeo za oko među drugim bliskim rođacima unutrašnjeg Sunčeva sustava? Zašto? Što ga čini sličnim njima, a što posebnim? Možemo li si predočiti da nije oduvijek ovako izgledao? I konačno, kako je nastao? Pridružite nam se u potrazi za odgovorima na ta i mnoga druga pitanja u pustolovini u kojoj ćemo proputovati milijune kilometara i milijarde godina, u pustolovini zbog koje ćete možda sutradan početi nešto drugačije gledati na svijet oko sebe.
O svemu tome i više reći će nam prof. geologije i geografije Zorica Petrinec s Minerološko-petrografskog zavoda, Zagreb.