IOAA 2021.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2021.

I ove je školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza. Ovogodišnja IOAA biti će održana on-line od 14. do 21. studenog 2021. g.

Odabir kandidata
Na osnovu rezultata Državnog/županijskog natjecanja iz astronomije u 2020. g. proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za sudjelovanje na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike (pozvani učenici kontaktirani su putem e-pošte, a ukoliko je netko od pozvanih zagubio poziv može se javiti voditeljima na dhrzina (ili iromstajn) zvjezdarnica.hr). Uz njih će biti pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir je bio proveden sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije su održane u nedjelju 9. svibnja 2021. g. s početkom u 11h u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, III. kat. Na osnovu rezultata testiranja kao članovi olimpijskog tima iz područja astronomje i astrofizike odabrani su: P. Dušević, M. Ercegović, A. Rafaj Škriljevečki, P. Randić i B. Sole, te B. Perković kao prva zamjena.

kvalifikacijski test rješenja teorija-2021
kvalifikacijski test rješenja praktični-2021
kvalifikacijski test-karta-2021
Dio stranica iz Bolida potrebnih za rješavanje praktičnog dijela testa. Kandidatima je priložen gotovo cijeli broj Bolida godišnjaka za 2021. g.
konstante

Pripreme i natjecanje pet država

U sklopu priprema učenici su od 27. do 29. kolovoza 2021. g. sudjelovali na tradicionalnoj miniolimpijadi u Baji, Mađarska na kojoj je ove godine nastupalo pet država (Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Srbija). Na miniolimpijadi su simulirani uvjeti poput onih na IOAA. Najbolji uspjeh ostvarile su A. Rafaj Škriljevečki osvojivši treću nagradu i P. Randić osvojivši pohvalu. Voditelji na miniolimpijadi bili su Damir Hržina i Stefan Cikota.