IOAA 2023

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2023.

I ove je školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza i Astronomsko astronautičkog društva “Zagreb”. Ovogodišnja 16. IOAA održat će se od 10. do 20. kolovoza 2023. g. u Chorzowu, Poljska.

Odabir kandidata
Na osnovu rezultata Državnog/županijskog natjecanja iz astronomije u 2022. g. proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za sudjelovanje na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir se proveo sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije su održane u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, III. kat, u nedjelju 23. travnja 2023. g.  s početkom u 11:00. Na osnovu rezultata testiranja kao članovi olimpijskog tima iz područja astronomje i astrofizike odabrani su: M. Ercegović, M. Lovrić, B. Mustapić, V. K. Pavčnik i V. Vuković, te F. Perošić kao zamjena.

kvalifikacijski test rješenja-2023
tablice iz Bolida za 2023 potrebne za rješavanje testa
konstante